Nóż Santoku żłobiony 17 cm Tamahagane SAN Black VG-5
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Tamahagane SAN Black VG-5 Nóż Santoku żłobiony 17,5 cm
Japoński nóż o wszechstronnym zastosowaniu, przeznaczony głównie do mięsa, warzyw i ryb. Ponieważ posiada cienkie ostrze, znakomicie się też sprawdzi przy krojeniu chleba, plastrowaniu owoców czy siekaniu ziół. Duża klinga ułatwia przenoszenie pokrojonych produktów do salaterki lub na patelnię. Dzięki żłobionemu ostrzu produkty łatwiej odchodzą od noża.
Dane techniczne:
Ostrze - rdzeń VG-5 okuty stalą nierdzewną SUS410
Rękojeść - czarna micarta
Twardość - 61 HRC +/- 1
Długość całkowita - 31 cm
Długość ostrza - 17,5 cm
Szerokość klingi - 5,0 cm
Grubość klingi - 1,6 mm
Sposób ostrzenia - szlif dwustronny
Waga - ok. 179 g
Specyfikacja stali
Stal VG-5 to jedna z wielu opracowanych przez Takefu Special Steel co. Ltd wszechstronna stal nierdzewna, stosowana nie tylko w nożach, ale również przy produkcji sztućców za sprawą wysokiej odporności na korozje. Ilość węgla nie jest w niej największa, ale duża ilość chromu oraz domieszka molibdenu i wanadu pozwala hartować ją na wysokie wartości 60-62 HRC, pozostając przy tym odporną na wykruszenia.
Skład stali: Węgiel: 0.70 - 0.80 % Chrom: 13.00 - 15.00 % Molibden: 0.20 - 0.40 % Wanad: 0.10 - 0.20 % Nikiel: 0.00 - 0.25 % Miedź: 0.00 - 0.25 %