Kanetsune 510 Shirogami#2/SS Nóż Nakiri 16,5 cm
Opis
Kanetsune 510 Shirogami#2 Nakiri 16,5 cm
Japoński nóż przeznaczony do cięcia ziół i warzyw. Cienka, prostokątna klinga pozwala uzyskać półprzezroczyste plastry, a także przenieść pokrojone składniki do salaterki lub na patelnię. Prosta krawędź tnąca służy do krojenia przede wszystkim w linii pionowej, z zastosowaniem wielu różnych technik, takich jak julienne czy chiffonade.
Dane techniczne:
Ostrze - stal 3 warstwowa, rdzeń - Shirogami #2 - okuty stalą nierdzewną
Rękojeść - drewno pakka
Twardość - 60-61 HRC
Długość całkowita - 29,2 cm
Długość ostrza - 16,5 cm
Szerokość klingi - 4,5 cm
Grubość klingi - ok. 1,4 mm
Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
Waga - ok. 128 g
Specyfikacja stali.
Shirogami to jedna z japońskich stali rdzewnych, która jest legendą w środowisku ludzi intersujących się nożami. Doskonale czysta, węglowa stalpozwalająca na hartowanie nawet do 65 HRC. Bardzo łatwo osiągnąć na niej wypolerowaną krawędź tnącą, która zachowuje komfortową agresję cięcia. Stal węglowa jest wrażliwa na wilgoć, każdorazowo po skończonej pracy należy nóż umyć, wysuszyć a co jakiś czas oliwić ostrze. Zakonserwuje to powierzchnię stali, uchroni ją przed patynowaniem i rdzą. Shirogami to bezsprzecznie jedna z najlepszych stali wykorzystywanych w produkcji noży. Skład stali: Węgiel: 1,05-1,15% Mangan: 0,20-0,30% Fosfor: 0,025% Krzem: 0,10-0,20% Siarka: 0,004%