Kanetsune 510 Shirogami#2/SS Nóż Santoku 16,5 cm
Opis
Kanetsune 510 Shirogami#2 Nóż Santoku 16,5 cm
Wszechstronny japoński nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia warzyw, owoców, mięsa i ryb. Szeroka klinga ułatwia przenoszenie pokrojonych produktów do salaterki lub na patelnię i przydaje się też do rozgniatania czosnku. Santoku, który łączy w sobie funkcje noża szefa kuchni i japońskiego noża do warzyw Nakiri, ma wysoko umieszczoną rękojeść, która zapobiega uderzaniu kłykciami o deskę.
Dane techniczne:
Ostrze - stal 3 warstwowa, rdzeń - Shirogami #2 - okuty stalą nierdzewną
Rękojeść - drewno pakka
Twardość - 60-61 HRC
Długość całkowita - 29,5 cm
Długość ostrza - 16,5 cm
Szerokość klingi - 4,5 cm
Grubość klingi - ok. 1,4 mm
Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
Waga - ok. 114 g
Specyfikacja stali.
Shirogami to jedna z japońskich stali rdzewnych, która jest legendą w środowisku ludzi intersujących się nożami. Doskonale czysta, węglowa stalpozwalająca na hartowanie nawet do 65 HRC. Bardzo łatwo osiągnąć na niej wypolerowaną krawędź tnącą, która zachowuje komfortową agresję cięcia. Stal węglowa jest wrażliwa na wilgoć, każdorazowo po skończonej pracy należy nóż umyć, wysuszyć a co jakiś czas oliwić ostrze. Zakonserwuje to powierzchnię stali, uchroni ją przed patynowaniem i rdzą. Shirogami to bezsprzecznie jedna z najlepszych stali wykorzystywanych w produkcji noży. Skład stali: Węgiel: 1,05-1,15% Mangan: 0,20-0,30% Fosfor: 0,025% Krzem: 0,10-0,20% Siarka: 0,004%