Producenci
Produkt dnia

Kanetsune Aogami#2 Karasu Kuro 12,5 cm

Dostępność: dostępny na zamówienie
Wysyłka w: 1-3 dni
Cena: 1 259,00 zł 1259.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Producent: Kanetsune Seki
Kod produktu: KB-254

Opis

Kanetsune Aogami#2 Karasu Kuro 12,5 cm

Średni obozowy nóż ze stali węglowej aogami. Dobrze sprawdzi się w zadaniach obozowych, zarówno dotyczących obróbki drewna jak i spożywczych. Rękojeść z oplotem z linki paracord sprawia że nóż pewnie leży w dłoni, a jego spłaszczony profil pozwala na dobrą kontrolę nad krawędzią. W zestawie znajduje się nylonowa pochwa pozwalająca na przenoszenie noża na pasie.

Dane techniczne:
Ostrze - stal rdzewna Aogami#2 okuta żelazem
Rękojeść - stal owinięta paracordem
Twardość - 62 HRC +/- 1
Długość całkowita - 26,1 cm
Długość ostrza - 12,5 cm
Szerokość klingi - 3,0 cm
Grubość klingi - 4,2 mm
Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
Waga - ok. 197 g

Konserwacja.
O sprzęt trzeba dbać, zwłaszcza kiedy inwestujemy w sprzęt wysokiej jakości. Nie każdy jednak pamięta, że najlepszą konserwacją jest profilaktyka. Należy unikać wilgotnych miejsc, takich jak trawnik, mech czy pobliże zbiorników wodnych. Poza oczywistym ryzykiem skaleczeń nie jest wskazane dotykać gołą skórą ostrza, na niej oprócz wilgoci znajduje się też sól, która przyspieszy proces utleniania. Bardzo ważne jest też mycie i wytarcie noża do sucha. Należy to robić po, każdym użyciu, zwłaszcza przy żywności. Nie tylko w owocach i warzywach, ale również w mięsie jest duża ilość wody, przed którą należy chronić klingę. Na noc warto schować nóż do suchego miejsca. Jeśli zaś chodzi o profilaktykę, za sprawą kurouchi jedynymi miejscami narażonymi na patynę i rdzę są szlif, i najcenniejsza dla nas, krawędź tnąca. Te miejsca warto smarować olejkiem. W przypadku pochwy skórzanej, z czasem będziemy mogli robić to coraz rzadziej. Po wielokrotnym wkładaniu i wyciąganiu zabezpieczonego noża, pochwa będzie porządnie naoliwiona i samo jej używanie, będzie nóż smarować.

Specyfikacja stali.
Aogami#2 to wysokowęglowa stal, zaprojektowana do użytku w produkcji narzędzi i noży. Produkowana przez hutę Hitachi, charakterystyczna jedynie dla noży pochodzących z Japonii. Można ją nazwać rozwojową wersją stali Shirogami – jej mieszanka została wzbogacona o pierwiastki zwiększające wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne. Większa odporność wiąże się z trudniejszym ostrzeniem, ale stal ta odwdzięcza się bardzo długim trzymaniem ostrości. Stal pozwala hartować się do wysokich wartości rzędu nawet 65 HRC. Ręcznie kute noże z Aogami to najwyższa półka w kwestii wykonania i komfortu pracy, doceniane przez profesjonalnych kucharzy. Aogami i Shirogami zaliczają się do jednych z najczystszych stopów, z minimalną ilością fosforu i siarki, dzięki czemu ich właściwości przewyższają inne stale.
Skład stali: Węgiel: 1,05-1,15% Wolfram: 1,00-1,50% Chrom: 0,30-0,50% Mangan: 0,20-0,30% Fosfor: 0,025% Siarka: 0,004% Krzem: 0,10-0,20%

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium