
Nóż Nakiri 16,5 cm DP37
Cena regularna:
899,00 zł
towar niedostępny

Opis
Tojiro DP 37 to seria profesjonalnych noży kuchennych w stylu zachodnim z tzw. stali damasceńskiej, której falisty deseń nosi nazwę Kasumi Nagashi, czyli “płynąca mgła”. Odporne na ścieranie, niezwykle ostre klingi o unikalnych wzorach wykuto z 37 warstw wysokowęglowej i niskowęglowej stali nierdzewnej, przy czym ekstremalnie twardy rdzeń stanowi stop z dodatkiem kobaltu. Ta tradycyjna technika uzyskiwania warstwowej stali należy do najcenniejszych skarbów japońskich rzemieślników, ponieważ zwiększa koncentrację atomów w rdzeniu noża, a co za tym idzie – wydłuża trwałość ostrza. Noże z serii Tojiro Pro-DP 37 Damascus są pięknie wykończone i łatwe w utrzymaniu, a ich nitowane rękojeści z laminatu typu Micarta są przyjazne dla środowiska i niezwykle wytrzymałe.
Japoński nóż przeznaczony do cięcia ziół i warzyw. Cienka, prostokątna klinga pozwala uzyskać półprzezroczyste plastry, a także przenieść pokrojone składniki do salaterki lub na patelnię. Prosta krawędź tnąca służy do krojenia przede wszystkim w linii pionowej, z zastosowaniem wielu różnych technik, takich jak julienne czy chiffonade.
Dane techniczne:
Ostrze: stal 37 warstwowa rdzeń VG-10
Twardość: 60 HRC +/- 1
Długość całkowita: 29,8 cm
Długość ostrza: 16,5 cm
Szerokość klingi: 4,6 cm
Grubość klingi: 1,7 mm
Waga: ok. 198 g
Instrukcja konserwacji i pielęgnacji