
Nóż Santoku 16,5 cm Tojiro ORIGAMI
Opis
Santoku to wszechstronny japoński nóż z szeroką, cienką klingą oraz rękojeścią umiejscowioną w taki sposób, że palce operują wysoko nad deską do krojenia. Przeznaczony jest do krojenia warzyw, mięsa i ryb. Nóż posiada dwustronny, wypukły szlif i opuszcza fabrykę ostry jak brzytwa. Dzięki zastosowaniu jednolitego materiału jest wyjątkowo wytrzymały i łatwy w pielęgnacji. Takie rozwiązanie pomaga również dbać o higienę pracy. Do produktu dołączono specjalną szczoteczkę do czyszczenia rękojeści od wewnątrz.
Ostrze i rękojeść – Wysokowęglowa stal nierdzewna molibdenowo-wanadowa,
Waga – 180 g.
Tojiro ORIGAMI to unikatowa seria noży, którą wyróżnia geometryczny design nawiązujący do japońskiej sztuki składania papieru. Każdy nóż powstaje w całości z jednego arkusza twardej stali nierdzewnej. Technika origami pozwala skutecznie wyeliminować problemy, jakie może ze sobą nieść spawanie różnych elementów, a więc np. rdzewienie czy wyraźne starzenie się noża. Trójkątna rękojeść zapewnia zaskakująco wygodny chwyt i posiada w środku pustą przestrzeń, co zmniejsza wagę produktu. Nowatorski projekt Tojiro, który zdobył prestiżową nagrodę iF Design Award 2012,podkreśla piękno stalowych noży i czyni je praktycznie niezniszczalnymi.