Nóż Sujihiki 24 cm Ultimate Aranami
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Mcusta Aranami prezentuje najbardziej ekskluzywne i bezkompromisowe noże – począwszy od nowatorskiej bezrdzeniowej stali warstwowej (przekuto na zmianę stale VG-10 i VG-2 bez rdzenia) skończywszy na wyjątkowo zdobionej rękojeści oraz opakowaniu. Klingi wykonano z unikatowej stali bezrdzeniowej do której produkcji przekuto na zmianę stale VG-10 i VG-2 - bez rdzenia. Wszystkie warstwy zostały w całości zahartowane. Klinga wykonana w takiej technologii ma również wyraźniejszy wzór niż w przypadku klasycznej stali „damasceńskiej” – w serii Aranami wykorzystaliśmy motyw „ fal oceanu” pochodzący z tradycyjnych Japońskich malowideł. Ostrze w kształcie Hamaguri ma idealną strukturę do krojenia – zapewniając prawdziwą ostrość i siłę ostrza. Wierzymy że stal VG-10 w połączeniu z kształtem Hamaguri tworzą najlepsze ostrze do noży kuchennych. Ostrze Hamaguri szlifowane przez wykwalifikowanego rzemieślnika jest idealną konstrukcją która nie wymaga używania siły podczas krojenia. Ozdobne opakowanie wykonano w cenionego w Japonii drewna Paulownia, które dodatkowo dba o nóż pochłaniając wilgoć. Całość dodatkowo zabezpieczono kartonowym pudełkiem.
Nóż kuchenny przeznaczony do porcjowania i plastrowania mięs, np. drobiu, pieczeni, szynki – po ugotowaniu lub upieczeniu produktu. Specjalistyczne, wydłużone ostrze, które jest znacznie węższe i cieńsze niż w zwykłych nożach, pozwala ciąć przez całą płaszczyznę dokładnie i płynnie, podczas gdy grubszy nóż często się klinuje i szarpie mięso.
Dane techniczne:
Ostrze: pleciona 32 warstwowa stal VG-10 oraz VG-2
Rękojeść: pakka wood
Twardość: 61 HRC +/- 1
Długość całkowita: 38,2 cm
Długość ostrza: 24,0 cm
Szerokość klingi: 3,7 cm
Grubość klingi: 1,8 mm
Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
Waga: ok. 156 g
Wskazówki dotyczące eksploatacji i konserwacji noży znajdują się w załączonej poniżej instrukcji. Prosimy o zapoznanie się z jej treścią aby użytkowanie produktów było satysfakcjonujące.
Instrukcja konserwacji i pielęgnacji