Nóż kieszonkowy Higonokami Kanetsune AUS-8 Tanzaku
Opis
Nóż kieszonkowy Higonokami Kanetsune AUS-8 Tanzaku-Tou 7,2 cm
Higonokami to doskonały wybór dla osób ceniących klasyczne japońskie konstrukcje, ich historia wywodzi się z XIX wieku. Nóż Higonokami charakteryzuje prosta budowa, niska cena oraz bardzo duża wartość użytkowa. Historia noży Higonokami wywodzi się z końca epoki samurajów, co powodowało zmianę profilu kowali na wytwarzanie przedmiotów przeznaczonych do codziennego użytku. Mosiądz z upływem czasu będzie ciemnieć, zyskując jeszcze więcej na szlachetnym wyglądzie.
Dane techniczne:
Rodzaj stali - stal nierdzewna AUS-8
Rękojeść - mosiądz
Twardość ostrza - 58 HRC +/- 1
Długość całkowita po rozłożeniu - 16,5 cm
Długość krawędzi tnącej - 7,2 cm
Długość po złożeniu - 9,2 cm
Szerokość ostrza - 1,5 cm
Grubość ostrza - 2,8 mm
Waga - 39 g
Konserwacja noży składanych
Wybierając nóż ze stali nierdzewnej, oczekujemy od noża, by jego konserwacja była jak najmniej wymagająca. Trzeba jednak pamiętać, że obecność węgla w każdej stali sprawia, że nie istnieje stal w 100% nierdzewna. Nawet jeżeli stal kategoryzowana jest jako nierdzewna lepiej dmuchać na zimne i wyrobić w sobie zdrowe nawyki. Przede wszystkim nie można zostawiać noża mokrego, należy go wysuszyć przed złożeniem. W przypadku okładek wykonanych ze stali musimy pamiętać, że należy zadbać nie tylko o ostrze. Unikajmy więc korzystania z noża mokrą, wilgotną ręką. Noże składane w naszej ofercie nie posiadają łożysk, co czyni je potencjalnie mniej awaryjnymi, jednak warto pamiętać, że posiadają one podkładki, które nie lubią zanieczyszczeń, dlatego nie kładźmy noża na ziemi, a przechowując go w kieszeni. Korzystajmy z klipa, aby nóż nie leżał na dnie kieszeni.
Specyfikacja stali
Stal AUS-8 to przykład bardzo dobrej jakości stali nierdzewnej. Wysoka zawartość chromu I stosunkowo niska zawartość węgla sprawiają, że twardość noży najczęściej znajduje się w przedziale 58-60 HRC, taka twardość zyskuje bardzo dużo na odporności na wykruszenia. Bardzo dobrze sprawdzi się w kuchni, nie będą jej straszne nawet najgroźniejsze reaktory takie jak cytrusy, cebula, które stal węglową zmieniłyby w kilka sekund. Wykorzystywana była również przez mistrza Ischiro Hattoriego, jednego z najbardziej uznanych kowali. Skład stali: - Węgiel: 0.7 - 0.75 % - Chrom: 13-14.5 % - Molibden: 0.1-0.3 % - Wanad: 0.10-0.26 % - Nikiel: 0.49 % - Mangan: 0.5 % - Krzem: 1 % - Fosfor: 0.04 % - Siarka: 0.03 %