Profesjonalny nóż do warzyw 20cm Global GF-36
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Profesjonalny nóż do warzyw 20cm Global GF-36
Funkcjonalny nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia i siekania różnych rodzajów warzyw. Szerokość japońskiego noża Nakiri pozwala kroić duże produkty płynnym ruchem i szybko je przenosić do salaterki lub na patelnię. Cienka, prostokątna klinga jest szczególnie przydatna przy krojeniu twardych warzyw, jak marchewka czy rzodkiew japońska, w długie plastry.
Dane techniczne:
Ostrze – Stal nierdzewna CROMOVA 18
Rękojeść - stalowa wypełniona piaskiem
Twardość – 56-58 HRC
Długość całkowita – 33,0 cm
Długość ostrza – 20,0 cm
Szerokość klingi – 5,5 cm
Grubość klingi – 4,1 mm
Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
Waga – ok. 291 g
Specyfikacja stali
Cromova 18 to stal ekskluzywna dla noży marki Global, opatentowana przez hutę Yoshikin. Bardzo wysoka zawartość chromu, klasyfikuje tą stal w kategorii nierdzewnych. Proces hartowania przebiega przez podgrzanie klingi do 1000 stopni Celsjusza a następnie ochłodzeniu do -80. W ten sposób uzyskuje się twardość na poziomie 56-58 HRC. To stal odpowiednia zarówno dla nowicjuszy jaki i profesjonalistów.
Skład stali: Węgiel: 0.75 – 1.05 Chrom: 17.30 Molibden: 1.12 Wolfram: 0.14 Wanad: 0.14 Nikiel: 0.18 Mangan: 0.40 Krzem: 0.48 Miedź: 0.0235 Fosfor: 0.026-0.040 Siarka: 0.004 – 0.035
Takie proporcje pierwiastków gwarantują łatwość w dbaniu o nóż, zarówno jeżeli chodzi o ochronę przed patyną czy rdzewieniem ale i ostrzenie przebiega dość łatwo, i można wykorzystywać do tego ostrzałki kółkowe, bez konieczności inwestowania w kamienie konieczne przy stalach hartowanych do wyższych wartości.