Satake Katsu Nóż Nakiri 16cm
Opis
Satake Katsu Nóż kuchenny Nakiri 16 cm
Specjalistyczny japoński nóż przeznaczony do cięcia ziół i warzyw. Dzięki prostokątnej klindze można szybko przenieść pokrojone składniki do salaterki lub na patelnię. Doświadczony kucharz za pomocą cienkiego noża Nakiri potrafi uzyskać ozdobne, półprzezroczyste plastry (metoda katsura-muki). Prosta krawędź tnąca służy do krojenia w linii pionowej i pozwala zastosować wiele różnych technik, takich jak julienne czy chiffonade.
Dane techniczne:
Ostrze - stal molibdenowo-wanadowa
Rękojeść - drewno pakka
Twardość - 56-58 HRC
Długość całkowita - 29,8 cm
Długość ostrza - 16 cm
Szerokość klingi - 4,8 cm
Grubość klingi - ok. 1,8 mm
Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
Waga - ok. 150 g
Specyfikacja stali
Stal molibdenowa-wanadowa to wysokiej jakości prosta stal nierdzewna, która cechuje się wytrzymałością, odpornością na zużycie i opornością na korozję. Jest bardzo łatwa w utrzymaniu. Nie wymaga specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych. Wystarczy dobrze ją umyć i dokładnie wysuszyć, a na pewno będzie długo nam służyć. Stal molibdenowa-wanadowa jest niezwykle prosta w ostrzeniu. Nie potrzebujemy żadnych specjalistycznych urządzeń, aby stale zachowywały swoją ostrość. Zwykle hartowana jest w granicach skali 56-58 HRC, co sprawia, że jest odporna na wykruszenia.
Skład stali: Węgiel: 0,74%, Chrom: 13,45%, Molibden: 0,18%, Wanad: 0,12%