Producenci
Produkt dnia
Szklanka z podwójnymi ściankami Amo 250 ml
Szklanka z podwójnymi ściankami Amo 250 ml
34,90 zł

Satake Tomoko 420J2 Nóż Yanagi-Sashimi 20,5cm

Dostępność: DOSTĘPNY
Wysyłka w: 1-3 dni
Cena: 129,00 zł 129.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Producent: Satake Cutlery
Kod produktu: 803-755

Opis

Satake Tomoko Nóż Yanagi-Sashimi 20,5 cm

Nóż do sashimi (Yanagi) to tradycyjny japoński nóż, który służy do krojenia świeżych filetów na niemal przezroczyste plastry. Znakomicie się sprawdza podczas przygotowywania sushi, rybnego carpaccio oraz innych potraw z bardzo delikatnych składników. Długie, wąskie i sztywne ostrze zapewnia drobiazgową precyzję, a jednostronny szlif – czyste cięcie. Nożem Yanagi najlepiej wykonywać jednostajny ruch w jednym kierunku: do siebie.

Dane techniczne:
Ostrze - stal 420J2
Rękojeść - drewno naturalne
Twardość - 56  HRC +/-1
Długość całkowita - 32 cm
Długość ostrza - 20,5 cm
Szerokość klingi - 3,2 cm
Grubość klingi - 2 mm
Sposób ostrzenia - szlif jednostronny praworęczny
Waga - ok. 90 g

Specyfikacja stali
Stal 420J2 należy do grupy stali nierdzewnych, dzięki czemu jest bardzo dobrym wyborem na nóż używany w kuchni. Dzięki swojej obojętności chemicznej dużo trudniej patynuje i rdzewieje, nie wymagają takiej uwagi w kwestii konserwacji jak stale węglowe. Stal jest mniej podatna na wykruszenia i można szybko przywrócić jej ostrość na ostrzałce kółkowej – jest to duża zaleta dla osób które nie potrafią ostrzyć na kamieniach wodnych. Stal stosuje się czasem również jako zewnętrzne warstwy z rdzeniem ze stali węglowej – to połączenie dużo lepszej agresji cięcia na krawędzi i odporności na rdzę.
Skład stali: Węgiel: 0,13-0,36% Chrom: 12-15% Nikiel: 1% Mangan: 1% Krzem: 1% Fosfor: 0,04% Siarka: 0,03%

Konserwacja: Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są łatwiejsze w pielęgnacji w porównaniu do noży ze stali rdzewnej (węglowej). W składzie chemicznym, oprócz żelaza i węgla, występują również inne pierwiastki (Chrom i Wanad), które są bardziej odporne na korozję i ścieranie. Należy jednak pamiętać, że żaden nóż nie jest w 100% nierdzewny, dlatego nie należy zupełnie ich zaniedbywać. Po skończonej czynności należy je umyć, a następnie wytrzeć do sucha. Przechowując noże ze stali nierdzewnej w bloku, należy pamiętać, aby wcześniej dokładnie je wysuszyć, ponieważ zamknięta konstrukcja bloku nie służy dobrej wentylacji noży. W najgorszym wypadku doprowadzi to do pojawienia się rdzy na ostrzu.

Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu. Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że: narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane; stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach.
Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium