Satake Tomoko Zestaw 6 noży w drewnianym pudełku
Opis
Satake Tomoko Zestaw 6 noży w drewnianym pudełku.
Noże kuchenne z serii Satake Tomoko to doskonałe wprowadzenie do noży japońskich. Świetne klingi wykonane ze stali nierdzewnej 420J2 o twardości 56 HRC, którą cechuje świetna odporność na korozję oraz łatwość ostrzenia. Niska waga noża sprawia, że nawet podczas długiej pracy nasza dłoń się nie męczy. Jest to doskonały wybór dla osób ceniących w kuchni proste rozwiązania ze świetnymi właściwościami noży.
Dane techniczne nóż do pieczywa:
Solidny, ząbkowany nóż, który służy do cięcia różnego rodzaju pieczywa. Dzięki bardzo ostrej krawędzi tnącej nóż doskonale sobie radzi ze świeżymi, chrupiącymi wypiekami. Długie ostrze pozwala na komfortowe krojenie nawet największych bochenków, bez zgniatania delikatnego miąższu bułki czy chleba.
Ostrze - stal 420J2
Rękojeść -drewno naturalne
Twardość - 56 HRC +/- 1
Długość całkowita - 32,6 cm
Długość ostrza - 20 cm
Szerokość klingi - 3 cm
Grubość klingi - 1,1 mm
Sposób ostrzenia - ostrze ząbkowane
Waga - ok. 75 g
Dane techniczne nóż Szefa kuchni:
Najbardziej wszechstronny nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia warzyw, owoców, mięsa i ryb. Ponieważ posiada ostry czubek, w razie potrzeby może także służyć do oddzielania mięsa od kości, porcjowania kurczaka czy filetowania mniejszych ryb. Ostrze o optymalnej długości pozwala kroić większe płaszczyzny i gwarantuje pełną kontrolę nad nożem. Dobrej jakości nóż szefa kuchni to niezbędne narzędzie w arsenale każdego kucharza.
Ostrze - stal 420J2
Rękojeść -drewno naturalne
Twardość - 56 HRC +/- 1
Długość całkowita - 31 cm
Długość ostrza - 18 cm
Szerokość klingi - 4,2 cm
Grubość klingi - 1,5 mm
Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
Waga - ok. 100 g
Dane techniczne nóż Santoku:
Wszechstronny japoński nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia warzyw, owoców, mięsa i ryb. Szeroka klinga ułatwia przenoszenie pokrojonych produktów do salaterki lub na patelnię i przydaje się też do rozgniatania czosnku. Wysoko umieszczona rękojeść zapobiega uderzaniu kłykciami o deskę. Dzięki sporym gabarytom nóż doskonale się nadaje do krojenia dużych owoców i warzyw, takich jak arbuz, cukinia czy kapusta.
Ostrze - stal 420J2
Rękojeść -drewno naturalne
Twardość - 56 HRC +/- 1
Długość całkowita - 28,5 cm
Długość ostrza - 17 cm
Szerokość klingi - 4,6 cm
Grubość klingi - 1,5 mm
Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
Waga - ok. 95 g
Dane techniczne nóż Nakiri:
Specjalistyczny japoński nóż przeznaczony do cięcia ziół i warzyw. Dzięki prostokątnej klindze można szybko przenieść pokrojone składniki do salaterki lub na patelnię. Doświadczony kucharz za pomocą cienkiego noża Nakiri potrafi uzyskać ozdobne, półprzezroczyste plastry (metoda katsura-muki). Prosta krawędź tnąca służy do krojenia w linii pionowej i pozwala zastosować wiele różnych technik, takich jak julienne czy chiffonade.
Ostrze - stal 420J2
Rękojeść -drewno naturalne
Twardość - 56 HRC +/- 1
Długość całkowita - 28,5 cm
Długość ostrza - 16 cm
Szerokość klingi - 5 cm
Grubość klingi - 1,5 mm
Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
Waga - ok. 97 g
Dane techniczne nóż uniwersalny:
Wszechstronny nóż kuchenny, który służy do krojenia produktów małej i średniej wielkości, a w razie potrzeby także do obierania warzyw i owoców. Doskonale sprawdza się podczas szatkowania czosnku, krojenia pomidorów lub dzielenia małych kanapek. Z powodzeniem zastępuje nóż szefa kuchni, w przypadku gdy długi nóż okazuje się nieporęczny.
Ostrze - stal 420J2
Rękojeść -drewno naturalne
Twardość - 56 HRC +/- 1
Długość całkowita - 26 cm
Długość ostrza - 15 cm
Szerokość klingi - 2,6 cm
Grubość klingi - 1,5 mm
Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
Waga - ok. 110 g
Dane techniczne nóż uniwersalny:
Wszechstronny nóż kuchenny, który służy do krojenia produktów małej i średniej wielkości, a w razie potrzeby także do obierania warzyw i owoców. Doskonale sprawdza się podczas szatkowania czosnku, krojenia pomidorów lub dzielenia małych kanapek. Z powodzeniem zastępuje nóż szefa kuchni, w przypadku gdy długi nóż okazuje się nieporęczny.
Ostrze - stal 420J2
Rękojeść -drewno naturalne
Twardość - 56 HRC +/- 1
Długość całkowita - 22,7 cm
Długość ostrza - 12 cm
Szerokość klingi - 2,7 cm
Grubość klingi - 1,5 mm
Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
Waga - ok. 95 g
Konserwacja:
Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są łatwiejsze w pielęgnacji w porównaniu do noży ze stali rdzewnej (węglowej). W składzie chemicznym, oprócz żelaza i węgla, występują również inne pierwiastki (Chrom i Wanad), które są bardziej odporne na korozję i ścieranie. Należy jednak pamiętać, że żaden nóż nie jest w 100% nierdzewny, dlatego nie należy zupełnie ich zaniedbywać. Po skończonej czynności należy je umyć, a następnie wytrzeć do sucha. Przechowując noże ze stali nierdzewnej w bloku, należy pamiętać, aby wcześniej dokładnie je wysuszyć, ponieważ zamknięta konstrukcja bloku nie służy dobrej wentylacji noży. W najgorszym wypadku doprowadzi to do pojawienia się rdzy na ostrzu. Długo nieużywane noże kuchenne możemy nasmarować olejkiem kameliowym, dzięki czemu nasz nóż będzie zawsze w dobrej kondycji. Niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Środki chemiczne używane w zmywarkach mogą doprowadzić do przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeść bądź samą klingę. Wysoka temperatura może doprowadzić do rozhartowanie krawędzi tnącej, dlatego nie należy mieszać gotujących się wyrobów kuchennych.
Warunki Gwarancji:
Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.
Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:
narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane; stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;
Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.