
Takeshi Saji Aogami Super Ręcznie kuty nóż uniwersalny 15
Opis
Takeshi Saji Aogami Super Ręcznie kuty nóż uniwersalny 15 cm
Poręczny nóż kuchenny, bardzo praktyczny przy produktach małej i średniej wielkości, takich jak rzodkiewka czy cytryna. Nóż uniwersalny świetnie się sprawdza podczas cięcia marchewki "w kostkę", krojenia oliwek lub małego pieczywa. Idealny dla tych, którzy nie lubią dużych noży.
Dane techniczne:
Ostrze - rdzewna stal 3 warstwowa Aogami Super
Rękojeść - czarna micarta
Twardość - 65 HRC +/-1
Długość całkowita - 27 cm
Długość ostrza - 15,0 cm
Szerokość klingi - 3,4 cm
Grubość klingi - 2,5 mm
Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
Waga - ok. 173 g
Specyfikacja stali:
Stal Aogami Super to przedstawiciel rodziny aogami, który cechuje się największą odpornością na ścieranie oraz jako jedyny ma w składzie wanad, który m.in poprawia hartowność. Jest natomiast mniej odporny np. na naprężenia boczne, przy wyższych wartościach hartowania wymaga wysokich umiejętności przy używaniu. Charakteryzuje się doskonałym trzymaniem ostrości oraz świetnymi właściwościami tnącymi, nawet w przypadku polerowanej krawędzi tnącej. Jest doskonałym materiałem na noże i tasaki, pracuje w szerokim zakresie hartowania pomiędzy 63-65 HRC.
Skład stali: Węgiel: 1.40 – 1.50 % Chrom: 0.3 – 0.5 % Wolfram: 2 – 2.5 % Wanad: 0.3 – 0.5 % Mangan: 0.2 – 0.3 % Krzem: 0.1 – 0.2 % Fosfor: 0.025 % Siarka: 0.004 %