Producenci
Produkt dnia

Tojiro Flash Zestaw Nóż Szefa kuchni + uniwersalny

Dostępność: dostępny na zamówienie
Wysyłka w: 1-3 dni
Cena: 1 995,00 zł 1995.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Producent: Tojiro
Kod produktu: FF-GIFTSET-A

Opis

Tojiro Flash zestaw 3 noży w drewnianym pudełku

Luksusowy zestaw trzech profesjonalnych noży ze stali VG-10, zapakowany w czarne, eleganckie pudełko z drewna idealnie nadaję się na prezent dla każdego miłośnika gotowania.

Nóż kuchenny do obierania Tojiro Flash 9 cm
Ostrze - stal 37 warstwowa rdzeń VG-10
Twardość - 60 HRC +/-1
Długość całkowita - 19,6 cm
Długość ostrza - 9 cm
Szerokość klingi - 2,4 cm
Grubość klingi - ok. 1,7 mm
Waga - ok. 70 g

Nóż kuchenny uniwersalny Tojiro Flash 13 cm
Ostrze - stal 63 warstwowa rdzeń VG-10
Twardość - 60 HRC +/- 1
Długość całkowita - 23,3 cm
Długość ostrza - 13 cm
Szerokość klingi - 2,6 cm
Grubość klingi - ok. 1,7 mm
Waga - ok. 81 g

Nóż kuchenny szefa kuchni Tojiro Flash 21 cm
Ostrze - stal 63 warstwowa rdzeń VG-10
Twardości - 60 HRC +/-1
Długość całkowita - 34,5 cm
Długość ostrza - 21 cm
Szerokość klingi - 4,5 cm
Grubość klingi - ok. 2,3 mm
Waga - ok. 225 g

Konserwacja.
Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są łatwiejsze w pielęgnacji w porównaniu do noży ze stali rdzewnej (węglowej). W składzie chemicznym, oprócz żelaza i węgla, występują również inne pierwiastki (Chrom i Wanad), które są bardziej odporne na korozję i ścieranie. Należy jednak pamiętać, że żaden nóż nie jest w 100% nierdzewny, dlatego nie należy zupełnie ich zaniedbywać. Po skończonej czynności należy je umyć, a następnie wytrzeć do sucha. Przechowując noże ze stali nierdzewnej w bloku, należy pamiętać, aby wcześniej dokładnie je wysuszyć, ponieważ zamknięta konstrukcja bloku nie służy dobrej wentylacji noży. W najgorszym wypadku doprowadzi to do pojawienia się rdzy na ostrzu. Długo nieużywane noże kuchenne możemy nasmarować olejkiem kameliowym, dzięki czemu nasz nóż będzie zawsze w dobrej kondycji. Niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Środki chemiczne używane w zmywarkach mogą doprowadzić do przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeść bądź samą klingę. Wysoka temperatura może doprowadzić do rozhartowanie krawędzi tnącej, dlatego nie należy mieszkać gotujących się wyrobów kuchennych.

Specyfikacja stali.
VG10 została opracowana przez Takefu Special Steel, firmę założoną w 1954 roku i znaną z produkcji laminowanej stali stosowanej w wytwarzaniu noży. W swojej ofercie posiadają szereg stali „serii V”, takich jak V1, V2, V-Toku1, V-Toku2, V-Gin1 oraz serię „V Gold”, która obejmuje VG10. Przez bardzo restrykcyjną politykę eksportową praktycznie wszystkie noże (lub ich głownie) muszą być produkowane w Japonii. Taka zawartość chromu klasyfikuje tą stal jako nierdzewną, ale dodatki molibdenu, wanadu I kobaltu sprawiają że ma ponadprzeciętną agresję i pozwala hartować się nawet do 64 HRC, przy czym najczęściej zostaje na poziomie 60-61 HRC. Odporność VG-10 na rdzę i patynę sprawia że noże kuchenne z tej stali są jednymi z najpraktyczniejszych na start przygody z japońskimi nożami, doskonale też sprawdzą się jako prezent. Skład stali: Węgiel: 1% Chrom: 15% Molibden: 2% Wanad: 0,2% Kobalt: 1,5%

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium