Producenci
Produkt dnia
Foremki do bajgli 6 szt.
Foremki do bajgli 6 szt.

91,80 zł

Cena regularna: 102,00 zł

Najniższa cena: 91,80 zł
szt.
Lunchbox TO GO z przegródką ORGANIC  Lekue
Lunchbox TO GO z przegródką ORGANIC Lekue

116,10 zł

Cena regularna: 129,00 zł

Najniższa cena: 116,10 zł
szt.
Pojemniki do żywności bez plastkiu 3 szt. Lekue
Pojemniki do żywności bez plastkiu 3 szt. Lekue

94,50 zł

Cena regularna: 105,00 zł

Najniższa cena: 94,50 zł
szt.

Tojiro Shirogami Tako Sashimi 27 cm

Cena: 739,00 zł 739.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Producent: Tojiro
Kod produktu: F-913

Opis

Tojiro Shirogami Nóż Tako Sashimi 27 cm

Nóż Takohiki, czyli Tako, to zakończony kwadratowym czubkiem nóż do sashimi, który pochodzi ze wschodniego regionu Japonii (Kanto). Nazwa „Tako”, co znaczy po japońsku „ośmiornica”, wzięła się stąd, że nóż szczególnie dobrze sobie radzi z kruchym mięsem gotowanej ośmiornicy. Klinga Takohiki jest węższa, cieńsza i lżejsza niż w nożu Yanagi, dlatego dłoń mniej się męczy przy plastrowaniu surowych ryb, owoców morza czy mięsa na sashimi lub sushi. Nóż został tak zaprojektowany, żeby wykonywać nim pojedyncze, płynne cięcie.

Dane techniczne:
Ostrze - stal 3 warstwowa rdzewna stal, rdzeń - Shirogami #2
Twardość - 60 HRC +/- 1
Długość całkowita - 41,5 cm
Długość ostrza - 27,0 cm
Szerokość klingi - 2,4 cm
Grubość klingi - 2,7 mm
Waga - ok. 125 g

Konserwacja:
Tradycyjne, japońskie noże kuchenne wykonywane są ze stali węglowej (stop żelaza i węgla). Duża zawartość węgla w składzie chemicznym sprawia, że nie jest to najłatwiejsza stal w kwestii pielęgnacji, a nieprzestrzeganie zalecanych wytycznych może spowodować nieodwracalne uszczerbki. Podstawową zasadą konserwacji noży ze stali rdzewnej jest wycieranie ich do sucha po zakończonej czynności. Pozostawienie noża do samodzielnego wyschnięcia doprowadzi do pojawienia się rdzy na klindze. Przy przechowywaniu noży ze stali węglowej trzeba pamiętać, że wilgoć wpływa na nie negatywnie i przed schowaniem do szuflady, bloku czy pozostawieniem na listwie magnetycznej należy je wcześniej wysuszyć. Do konserwacji najlepiej stosować olejek kameliowy (bezwonny i bezsmakowy), jednakże przy codziennym użyciu również dobrze sprawdzi się zwykły olej jadalny (częste używanie noży nie doprowadzi do jełczenia tłuszczu). Stosowanie innych preparatów do pielęgnacji nie jest zabronione, ale musimy pamiętać, że przed użyciem należy nóż dokładnie wyczyścić, ponieważ substancje chemiczne nie powinny mieć kontaktu z żywnością. Stosowanie takich środków konserwacyjnych zalecane jest na długie przechowywanie bądź transport. Kwaśne środowisko również wpływa niekorzystnie na rdzewne noże kuchenne. Stal węglowa, w kontakcie z substancjami o kwaśnym odczynie pH, rdzewieje jeszcze szybciej, niż w stosunku z wilgocią, dlatego ważne jest wycieranie ich do sucha. Z tego powodu, krojenie cytrusów, a także cebuli może pozostawić ciemniejsze ślady patyny na ostrzu noża. Do samodzielnego usuwanie przebarwień najlepiej używać delikatnych preparatów do czyszczenia blatów kuchennych (np. mleczko „cif”), a także gąbki do a powierzchni teflonowych (zwykła gąbka może pozostawić małe rysy). Niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Środki chemiczne używane w zmywarkach mogą doprowadzić do przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeść bądź samą klingę. Wysoka temperatura może doprowadzić do rozhartowanie krawędzi tnącej, dlatego nie należy mieszkać gotujących się wyrobów kuchennych.

Specyfikacja stali:
Shirogami to jedna z japońskich stali rdzewnych, która jest legendą w środowisku ludzi intersujących się nożami. Doskonale czysta, węglowa stal pozwalająca na hartowanie nawet do 65 HRC. Bardzo łatwo osiągnąć na niej wypolerowaną krawędź tnącą, która zachowuje komfortową agresję cięcia. Stal węglowa jest wrażliwa na wilgoć, każdorazowo po skończonej pracy należy nóż umyć, wysuszyć a co jakiś czas oliwić ostrze. Zakonserwuje to powierzchnię stali, uchroni ją przed patynowaniem i rdzą. Shirogami to bezsprzecznie jedna z najlepszych stali wykorzystywanych w produkcji noży.
Skład stali: Węgiel: 1,05-1,15% Mangan: 0,20-0,30% Fosfor: 0,025% Krzem: 0,10-0,20% Siarka: 0,004%

Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu. Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że: narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane; stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach; Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium