
Zestaw Nóż Szefa kuchni + uniwersalny Tojiro Basic VG-10
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Tojiro Basic VG-10 Zestaw Nóż Szefa kuchni 20 cm + uniwersalny 13,5 cm
W skład zestawu wchodzi nóż Szefa kuchni o długości 20 cm, który z łatwością spełni każde zadanie w kuchni, oraz nóż uniwersalny 13,5 cm, którym bez problemu pokroimy mniejsze produkty lub obierzemy warzywa i owoce.
Dane techniczne Nóż Szefa kuchni 20 cm:
Ostrze - laminat 3 warstwowy - rdzeń z VG-10
Twardość - 60 HRC +/- 1
Rękojeść - pakkawood
Długość całkowita - 32,8 cm
Długość ostrza - 20,0 cm
Szerokość klingi - 4,5 cm
Grubość klingi - ok. 1,3 mm
Waga - ok. 127 g
Dane techniczne Nóż uniwersalny 13,5 cm:
Ostrze - laminat 3 warstwowy - rdzeń z VG-10
Twardość - 60 HRC +/- 1
Rękojeść - pakkawood
Długość całkowita - 24,5 cm
Długość ostrza - 13,5 cm
Szerokość klingi - 3,0 cm
Grubość klingi - ok. 1,5 mm
Waga - ok. 68 g
Specyfikacja stali
VG10 została opracowana przez Takefu Special Steel, firmę założoną w 1954 roku i znaną z produkcji laminowanej stali stosowanej w wytwarzaniu noży. W swojej ofercie posiadają szereg stali „serii V”, takich jak V1, V2, V-Toku1, V-Toku2, V-Gin1 oraz serię „V Gold”, która obejmuje VG10. Przez bardzo restrykcyjną politykę eksportową praktycznie wszystkie noże (lub ich głownie) muszą być produkowane w Japonii. Taka zawartość chromu klasyfikuje tą stal jako nierdzewną, ale dodatki molibdenu, wanadu I kobaltu sprawiają że ma ponadprzeciętną agresję i pozwala hartować się nawet do 64 HRC, przy czym najczęściej zostaje na poziomie 60-61 HRC. Odporność VG-10 na rdzę i patynę sprawia że noże kuchenne z tej stali są jednymi z najpraktyczniejszych na start przygody z japońskimi nożami, doskonale też sprawdzą się jako prezent.
Skład stali: Węgiel: 1% Chrom: 15% Molibden: 2% Wanad: 0,2% Kobalt: 1,5%