Garnki ceramiczne odporne na zarysowania
Garnki ceramiczne w przeciwieństwie do stalowych, przykuwają wzrok wszelkimi kolorami tęczy. Oprócz ich walorów estetycznych cechują się także właściwościami nieprzywierającymi oraz dość dobrą odpornością na zarysowania. Garnki z ceramiki nie są tak odporne na wysokie temperatury, jak garnki stalowe, ale za to ceramika doskonale rozprowadza oraz izoluje ciepło. Naczynia te polecane są także dla alergików, ponieważ powłoka ceramiczna nie zawiera niklu, ani substancji uczulających. Wybierając gje, zwróć uwagę czy są przystosowane do Twojego rodzaju kuchenki. Niektóre garnki bowiem nie są odpowiednie do kuchenek indukcyjnych.
Piękna kuchnia z garnkami ceramicznymi
Jedną z najbardziej zauważalnych zalet garnków ceramicznych do gotowania jest ich wygląd. Nawet te, które są stalowe lub aluminiowe i pokryte zostały warstwą specjalnej powłoki, wyróżniają się pod tym względem. Charakteryzują się ciekawym designem, dzięki czemu mogą stać się niebanalną ozdobą każdej kuchni. To szczególnie ważne, gdy zdarza Ci się zostawić rondle na wierzchu lub po prostu masz otwarte półki zamiast zamykanych szafek. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby w tych naczyniach zaserwować przygotowane dania.
Zalety garnków ceramicznych
Jakie jeszcze dobre strony sprawiają, że ceramiczne garnki do gotowania cieszą się tak wielką popularnością? Przede wszystkim są:
- odporne na przywieranie potraw,
- wytrzymałe,
- uniwersalne (można ich używać także w piekarniku lub mikrofali – zawsze jednak warto sprawdzić zalecenia producenta, gdyż naczynia z samą powłoką mogą być np. stalowe),
- bezpieczne – nie wchodzą w reakcję z żadnymi substancjami.
Dodatkowo długo utrzymują ciepło, co skraca czas potrzebny na przyrządzanie potraw.