Instrukcja Stanley

Produkty Stanley

– użytkowanie i konserwacja

     Dziękujemy za zakup produktu marki Stanley. Mamy nadzieję, że jego użytkowanie przyniesie Państwu zadowolenie i satysfakcję. Prosimy o zapoznanie się z poniższymi wskazówkami. Stosowanie się do nich zapewni komfort użytkowania i długą żywotność produktu.

Czyszczenie i konserwacja


     Przed pierwszym użyciem należy każdą część produktu umyć za pomocą ciepłej wody z łagodnym detergentem, przeznaczonym do naczyń kuchennych. Takiego środka należy też używać w dalszej eksploatacji. Po każdorazowym użyciu produkt należy bez zbędnej zwłoki umyć. Pozostające dłużej resztki jedzenia lub picia mogą powodować namnażanie bakterii oraz procesy gnilne, co może doprowadzić do uszkodzenia elementów silikonowych oraz plastikowych. To z kolei wpływa na pogorszenie szczelności produktu. Aby dobrze oczyścić produkt po użyciu, należy zalać go ciepłą wodą z detergentem i pozostawić na kilka minut. Następnie należy umyć produkt miękką ściereczką lub gąbką i dokładnie wypłukać ciepłą wodą. Pozostawić otwarty do całkowitego wyschnięcia.
     W przypadku pojawienia się smug lub plam na wewnętrznej powierzchni zaleca się wlanie do wnętrza ciepłego roztworu sody oczyszczonej w wodzie (2 łyżeczki sody oczyszczonej na pół litra wody) i pozostawienie otwartego na godzinę, a następnie dokładne wypłukanie. W przypadku wyjątkowo uporczywych plam należy roztwór pozostawić na całą noc.
     Do mycia produktu nie należy używać wybielaczy, płynów zawierających chlor lub związki bromu, ani innych agresywnie działających środków. Należy dokładnie sprawdzić w karcie produktu, czy Państwa produkt nadaje się do mycia w zmywarce. Umycie w ten sposób produktu do tego nieprzeznaczonego może doprowadzić do jego uszkodzenia. W żadnym wypadku nie myć w zmywarkach przemysłowych, w wyparzaczkach itp. - może to doprowadzić do pogorszenia zdolności utrzymywania temperatury. Mycie w zmywarce produktów, które są do tego przeznaczone może z czasem powodować szybsze pogarszanie się ich właściwości wizualnych w porównaniu do mycia ręcznego. Jeśli jest dla Ciebie ważne, aby Twój produkt dłużej zachował swój wygląd, zalecamy mycie ręczne za pomocą delikatnej gąbki.
     Gdy produkt nie jest używany należy przechowywać go rozłożony na części składowe.

 

Bezpieczeństwo użytkowania

     Produkty Stanley nie są przystosowane do używania w kuchence mikrofalowej ani w piekarniku. Produktów nie należy wypełniać gorącymi płynami/pokarmami w temperaturze bliskiej wrzenia (powyżej 90 stopni Celsjusza). Wysoka temperatura powoduje nadmierny wzrost ciśnienia wewnątrz naczynia, co może powodować nieszczelność, a nawet uszkodzenie pokrywki, a w efekcie wydostanie się zawartości na zewnątrz. W przypadku gorących płynówgrozi to oparzeniem użytkownika.
     Produktów nie należy całkowicie wypełniać, poziom płynu powinien sięgać nie wyżej niż 2cm poniżej denka zamknięcia. Przepełnienie może doprowadzić do wzrostu ciśnienia wewnątrz i wydostania się płynu na zewnątrz. W przypadku gorących płynów grozi to oparzeniem użytkownika. Przepełnienie może także powodować późniejsze trudności w odkręceniu korka.
     Nie należy szczelnie zakręcać produktu zaraz po nalaniu gorącego płynu do jego wnętrza. Należy odczekać co najmniej 2-3 minuty. Zapobiegnie to wzrostowi ciśnienia wewnątrz produktu i zapobiegnie możliwemu wybuchowi pary, samoistnie lub przy otwieraniu. Dotyczy to zwłaszcza kubków termicznych. Produkt wypełniony gorącym płynem należy trzymać poza zasięgiem dzieci.
     W celu zminimalizowania ryzyka rozwoju bakterii, produktów nie należy używać do przechowywania napojów zawierających mleko oraz żywność dla niemowląt.
     Produktów nie należy wypełniać napojami gazowanymi i fermentującymi. Fermentacja grozi wzrostem ciśnienia wewnątrz naczynia, co może doprowadzić do uszkodzenia zamknięcia wydostania się zawartości na zewnątrz. W skrajnym przypadku może to spowodować eksplozję i zniszczenie pokrywki, a także obrażenia użytkownika. Aby zapobiec przeciekaniu i przypadkowemu rozlaniu się płynu za każdym razem należy upewnić się, że zamknięcie jest poprawnie założone i dokładnie zamknięte.


Szczegółowe wskazówki

Seria Ceramivac™
Nie wolno wkładać do wnętrza metalowych przedmiotów mogących zarysować ceramikę, w tym przyborów kuchennych do mieszania płynów.Nie należy szorować powłoki wewnętrznej substancją ścierną (np. mleczkiem do szorowania) lub szorstkimi narzędziami kuchennymi (szczotki, ostre zmywaki, twarde gąbki). Stosować wyłącznie łagodne środki do mycia naczyń bez chloru lub związków bromu.

Kubki Trigger / Switchback
Wzrost ciśnienia w kubku może prowadzić do „syczącego” dźwięku po naciśnięciu przycisku. Jest to normalne zjawisko, ponieważ po otwarciu przyciskiem następuje wyrównanie ciśnienia wewnątrz i na zewnątrz naczynia. Może się to szczególnie zdarzyć, gdy wewnątrz znajdują się bardzo gorące napoje, podczas lotu samolotem lub wspinaczek górskich z powodu zmiany ciśnienia otoczenia. Przycisk należy naciskać tylko wtedy, gdy kubek znajduje się w pozycji pionowej lub pijemy z kubka. Wciśnięcie przycisku gdy kubek jest przechylony może prowadzić do wyrzucenia płynu na zewnątrz i poparzenia użytkownika.

Termosy obiadowe
Nie należy używać produktu do przechowywania produktów mlecznych, fermentowanych lub gazowanych oraz głęboko mrożonych. Niektóre z termosów obiadowych posiadają zawór lub otwór wentylacyjny w korku. Nie wolno go zatykać lub likwidować. Jeśli zawór uległ uszkodzeniu należy wymienić korek na nowy.

Gwarancja

Gwarancja obejmuje wyłącznie wady fabryczne, materiałowe lub wykonawcze – w tym utrzymywanie temperatury, przy zastrzeżeniu, że produkt jest użytkowany zgodnie z przeznaczeniem i powyższymi wskazówkami.Gwarancja nie obejmuje części zamiennych ani wadliwego działania spowodowanych zmianami dokonanymi przez użytkownika, a także uszkodzeń mechanicznych powstałych w wyniku nieprawidłowego użytkowania produktu, w tym także upadku, rozbicia itp.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl