Blacha do pizzy alzackiej - 32cm Birkmann
Opis
BLACHA DO PIECZENIA ALZACKIEJ TARTY I INNYCH TYPÓW PIZZY
Forma posiada wyjątkowo trwałą warstwę nieprzywieralną. Ułatwia to wyciąganie pizzy z blaszki oraz jej czyszczenie po zakończeniu pieczenia. Perforowane dno blachy zapewnia idealną cyrkulację powietrza, co daje efekt chrupiącego ciasta. Przeznaczona do stosowania w piekarnikach do temperatury 230 stopni C. Tarte flambée to alzacka wersja pizzy, na cienkim jak opłatek cieście (po alzacku flammekueche, a po niemiecku flammkuchen). Nazwa (w wolnym tłumaczeniu - płonąca tarta, płonące ciasto) odnosi się do sposobu jej pieczenia, w bardzo gorącym, opalanym drewnem piecu chlebowym. Tarta w tak wysokiej temperaturze rzeczywiście prawie płonie, a na pewno mocno podpalają się jej brzegi. Podobno dawniej piekarze sprawdzali czy piec chlebowy osiągnął właściwą temperaturę wkładając do niego na próbę właśnie jedno flammekueche. Myć tylko ręcznie.
Wymiary: 32cm [śr.]
Materiał: stal węglowa z powłoką
Kolor: grafitowy