Nóż Sujihiki żłobiony 24cm SAN Black VG-5
Opis
Tamahagane SAN Black VG-5 Nóż Sujihiki żłobiony 24 cm
Specjalistyczny nóż o wydłużonym ostrzu, przeznaczony do porcjowania mięs. Wąska, cienka klinga pozwala ciąć np. pieczeń wołową, pieczony mostek jagnięcy czy pieczoną szynkę na równe, estetyczne porcje. Ostry czubek ułatwia oddzielanie mięsa od kości. Ponieważ nóż jest lekko elastyczny, dobrze się też sprawdza podczas precyzyjnego krojenia filetów z łososia oraz innych ryb.
Dane techniczne:
Ostrze - rdzeń VG-5 okuty stalą nierdzewną SUS410
Rękojeść - czarna micarta
Twardość - 61 HRC +/- 1
Długość całkowita - 36,5 cm
Długość ostrza - 24,0 cm
Szerokość klingi - 3,7 cm
Grubość klingi - 2,0 mm
Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
Waga - ok. 172 g
Specyfikacja stali
Stal VG-5 to jedna z wielu opracowanych przez Takefu Special Steel co. Ltd wszechstronna stal nierdzewna, stosowana nie tylko w nożach, ale również przy produkcji sztućców za sprawą wysokiej odporności na korozje. Ilość węgla nie jest w niej największa, ale duża ilość chromu oraz domieszka molibdenu i wanadu pozwala hartować ją na wysokie wartości 60-62 HRC, pozostając przy tym odporną na wykruszenia.
Skład stali: Węgiel: 0.70 - 0.80 % Chrom: 13.00 - 15.00 % Molibden: 0.20 - 0.40 % Wanad: 0.10 - 0.20 % Nikiel: 0.00 - 0.25 % Miedź: 0.00 - 0.25 %