Elektryczna ostrzałka 320 Professional Diamond Hone
Opis
Elektryczna ostrzałka 320 Professional Diamond Hone® CHEF'SCHOICE
Ostrzałka Chef’sChoice® Diamond Hone® Sharpener 320 jest zaprojektowana tak, aby można było naostrzyć każdy nóż zgodnie z jego przeznaczeniem. Przygotowanie posiłków, rozbiór mięsa, obróbka dziczyzny lub filetowanie ryb nie sprawi żadnego problemu.
Ostrzałka dysponuje dwoma etapami ostrzenia:
ETAP 1.
Dyski pokryte drobnoziarnistym pyłem diamentowym tworzą mikro rowki wzdłuż fasetek, po każdej stronie krawędzi.
ETAP 2.
Dyski pokryte ultra-drobnoziarnistym pyłem diamentowym, które polerują i wygładzają krawędź ostrza. Ten etap zaleca się stosować także do podostrzania niedawno ostrzonego noża oraz do ostrzenia noży ząbkowanych.
Ten unikalny dwuetapowy system ostrzenia zapewnia uzyskanie krawędzi o niesamowitej ostrości, a dzięki drugiej płaszczyźnie krawędzie ostrza noże pozostają ostre przez znacznie dłuższy okres czasu, niż krawędzie noży ostrzonych metodami konwencjonalnymi.
Cechy produktu:
- naped elektryczny
- 2-stopniowa: I - diamentowe dyski; II - dyski wygładzające • Do ostrzy: gładkich i falistych (II stopień)
- prowadnice
- obudowa plastikowa
- cztery stopy antypoślizgowe
Ostrzenie noży gładkich
ETAP 1.
Zaczynaj ostrzyć jak najbliżej nasady lub uchwytu. Jeśli ostrze jest zakrzywione, lekko unieś uchwyt podczas ostrzenia w pobliżu czubka noża.
Wykonuj ostrzenie naprzemiennie w lewej i prawej szczelinie, aby krawędzie były symetryczne.
ETAP 2.
Podobnie jak w etapie 1, wykonuj naprzemienne przeciągnięcia w prawej i lewej szczelinie. Więcej przeciągnięć na etapie 2 jeszcze bardziej wyostrzy krawędź, tworząc ostrość szczególnie pożądaną w przypadku przygotowywania wykwintnych delikatnych potraw. Mniejsza liczba pociągnięć w etapie 2 może być lepsza, jeśli będziesz ciąć produkty włókniste.
PONOWNE OSTRZENIE:
Można naostrzyć ponownie nóż o gładkich krawędziach, przy użyciu etapu 2. Jeśli to nie pomoże, zastosuj ostrzenie na etapie 1.
Ostrzenie noży ząbkowanych:
Ostrzałką Chef’sChoice® Model 320 można naostrzyć ząbkowane ostrza wszystkich typów. Należy jednak używać tylko etapu 2, który wyprostuje, wyrówna i zaostrzy ząbki ostrza. Zwykle pięć do dziesięciu par naprzemiennych przeciągnięć jest wystarczające. Jeśli nóż jest bardzo stępiony, konieczna będzie większa ilość przeciągnięć.
Ponieważ ząbkowane ostrze ma strukturę podobną do piły, krawędź nigdy nie będzie wydawać się tak „ostra” jak gładka krawędź noża. Jednak struktura przypominająca zęby pomoże rozerwać skórę na twardych i kruchych produktach, czy potrawach.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
1. NIE smaruj, ani nie czyść wodą jakichkolwiek ruchomych części silnika, łożysk, ani powierzchni ostrzących.
2. Zewnętrzną powierzchnię ostrzałki można czyścić przecierając ją ostrożnie miękką wilgotną szmatką.
3. Nie używaj detergentów ani środków ściernych.
Marka Chef’s Choice produkuje światowej sławy manualne i elektryczne ostrzałki do noży, które dzięki diamentowym szlifierkom oraz precyzyjnie zaprojektownym prowadnicom naostrzają noże szybko i efektywnie.