Kanetsune 5500 VG-2 Nóż Nakiri 16,5 cm
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Kanetsune 5500 VG-2 Nóż Nakiri 16,5 cm
Japoński nóż przeznaczony do cięcia ziół i warzyw. Cienka, prostokątna klinga pozwala uzyskać półprzezroczyste plastry, a także przenieść pokrojone składniki do salaterki lub na patelnię. Prosta krawędź tnąca służy do krojenia przede wszystkim w linii pionowej, z zastosowaniem wielu różnych technik, takich jak julienne czy chiffonade.
Dane techniczne:
Ostrze - stal nierdzewna VG-2
Rękojeść - drewno pakka
Twardość - 58-59 HRC
Długość całkowita - 29,0 cm
Długość ostrza - 16,5 cm
Szerokość klingi - 4,5 cm
Grubość klingi - ok. 1,3 mm
Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
Waga - ok. 118 g
Specyfikacja stali:
VG-2 to nierdzewna stal z huty Takefu. Jest ewolucją stali VG-1, po zmniejszeniu zawartości węgla, dzięki czemu noże z tej stali zyskują na odporności na uszkodzenia, oraz odporności na rdzę. Wyjątkowa seria z tą stalą, została wykonana przez producenta Mcusta. Seria Ultimate Aranami to bezrdzeniowy damast z połączonych stali VG-10 i VG-2.
Skład stali: Węgiel: 0,6-0,7 % Chrom: 13-15 % Nikiel: 0,2% Molibden: 0,1-0,2 % Kobalt: 1,5%