Kishin Nóż Kiridashi 5 cm Kanetsune SK-5
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Nóż Kiridashi 5 cm Kanetsune SK-5
Noże kiridashi to jeden z najpowszechniej używanych kształtów w historii Japonii. Jego prosta konstrukcja znalazła zastosowanie w praktycznie każdej dziedzinie życia – od codziennych, drobnych zadań rzędu sznurków i listów, przez techniczne rzeźbienie w drewnie, cięcie skóry i ostrzenie ołówków aż do kuchennej sztuki sasagiri. Tradycyjnie były wykonywane ze stali węglowej, i ostrzone jednostronnie – dzisiaj, odmian kiridashi jest mnóstwo, wliczając w to noże składane i ze stali nierdzewnej. To kształt który sprawdzi się zarówno jako nóż użytkowy, jak i ciekawy model do kolekcji.
Dane techniczne:
Ostrze - stal SK-5
Rękojeść - drewno wiśni i pierścień z tworzywa
Twardość - 62 HRC
Długość całkowita - 17 cm
Długość ostrza - 5 cm
Szerokość klingi - 2 cm
Grubość klingi - ok. 2,3 mm
Sposób ostrzenia - szlif jednostronny
Waga - ok. 60 g
Konserwacja.
Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są łatwiejsze w pielęgnacji w porównaniu do noży ze stali rdzewnej (węglowej). W składzie chemicznym, oprócz żelaza i węgla, występują również inne pierwiastki (np. Chrom), które są bardziej odporne na korozję i ścieranie. Należy jednak pamiętać, że żaden nóż nie jest w 100% nierdzewny, dlatego nie należy zupełnie ich zaniedbywać. Po skończonej czynności należy je umyć, a następnie wytrzeć do sucha. Przechowując noże ze stali nierdzewnej w bloku, należy pamiętać, aby wcześniej dokładnie je wysuszyć, ponieważ zamknięta konstrukcja bloku nie służy dobrej wentylacji noży. W najgorszym wypadku doprowadzi to do pojawienia się rdzy na ostrzu. Długo nieużywane noże kuchenne możemy nasmarować olejkiem kameliowym, dzięki czemu nasz nóż będzie zawsze w dobrej kondycji. Niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Środki chemiczne używane w zmywarkach mogą doprowadzić do przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeść bądź samą klingę. Wysoka temperatura może doprowadzić do rozhartowanie krawędzi tnącej, dlatego nie należy mieszkać gotujących się wyrobów kuchennych.
Gwarancja.
Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu. Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że: narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane; stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach; Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.