Młynek do pieprzu 22 cm czekoladowy HOSTELLERIE
Opis
Młynek do pieprzu 22 cm HOSTELLERIE czekoladowy Peugeot
Młynek do pieprzu Peugeot Hostellerie to wspaniały klasyk, który można znaleźć w kuchniach wielkich szefów kuchni. Piękna forma i zabarwienie w kolorze ciemnej czekolady doskonale ze sobą harmonizuje. Charakterystyczne usłojenie drewna bukowego delikatnie przenika przez ciemny kolor nadając mu wyjątkowej elegancji. Nakrętka w kolorze postarzanego złota służąca do regulacji grubości mielenia przyprawy jest niezwykle efektownym niuansem.
Młynki firmy PEUGEOT używane są w kuchniach na całym świecie od blisko 200 lat, stając się ikoną francuskiej kuchni. Większość cyklu produkcyjnego odbywa się w fabryce PEUGEOT w Quingey znajdującej się w departamencie Doubs w Burgundii.
W młynkach Peugeot używane są autorskie mechanizmy mielące dedykowane do różnych rodzajów przypraw. Młynki do soli mogą służyć do mielenia soli grubej, morskiej i kamiennej o granulacji do 4 mm. Młynki do pieprzu wyposażone są w specjalny mechanizm o spiralnym kształcie żaren, gwarantującym optymalne wprowadzanie ziaren i ich mielenie.
Ustawienie grubości mielenia w młynkach PEUGEOT może odbywać się bądź poprzez tradycyjną płynną regulację dzięki dokręceniu pokrętła w górnej części korpusu, bądź w przypadku młynków z mechanizmem uSelect, przez wybór jednego z 6 stopni grubości mielenia (1 dla najdrobniejszego, 6 dla najgrubszego).
Odpowiedzialna proekologiczna polityka firmy Peugeot sprawia, że drewno używane do produkcji młynków posiada certyfikat PEFC, i w większości pochodzi z lokalnych lasów regionu Franche-Comte. Do malowania korpusów używane są wyłącznie farby i lakiery bezrozpuszczalnikowe, przyjazne dla zdrowia i środowiska naturalnego. Młynki Peugeot, to produkty produkowane z poszanowaniem środowiska naturalnego.
Oznaczenie, do jakiej przyprawy dedykowany jest młynek, znajduje się na każdej zakrętce usytuowanej u nasady młynka. Litera – P oznacza młynki do PIEPRZU, litera S oznacza młynki do SOLI.
Cechy produktu
- młynek manualny
- korpus z drewna bukowego z certyfikatem PEFC, bejcowany
- mechanizm o spiralnym kształcie żaren
- regulowana grubość mielenia za pomocą nakrętki umieszczonej na szczycie głowicy
- drewno wytoczone na gładką powierzchnię
- przeznaczony do mielenia pieprzu czarnego, białego, zielonego i czerwonego o maksymalnej średnicy 6 mm
- możliwość stosowania pieprzu różowego tylko w przypadku, gdy jego zawartość w mieszance nie przekracza 15% ogółu
- należy przechowywać w suchym miejscu z dala od źródeł wilgoci i ciepła
- zawiera przyprawę