Producenci
Produkt dnia
Lunchbox TO GO z przegródką ORGANIC  Lekue
Lunchbox TO GO z przegródką ORGANIC Lekue

116,10 zł

Cena regularna: 129,00 zł

Najniższa cena: 116,10 zł
szt.
Foremki do bajgli 6 szt.
Foremki do bajgli 6 szt.

91,80 zł

Cena regularna: 102,00 zł

Najniższa cena: 91,80 zł
szt.
Pojemniki do żywności bez plastkiu 3 szt. Lekue
Pojemniki do żywności bez plastkiu 3 szt. Lekue

94,50 zł

Cena regularna: 105,00 zł

Najniższa cena: 94,50 zł
szt.

Nóż Mini Santoku 14cm Kanetsune Shirogami#2/SS

Cena: 239,00 zł 239.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Producent: Kanetsune Seki
Kod produktu: KC-314

Opis

Kanetsune Shirogami#2 Nóż Mini Santoku 14 cm

Wszechstronny japoński nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia warzyw, owoców, mięsa i ryb. Szeroka klinga ułatwia przenoszenie pokrojonych produktów do salaterki lub na patelnię i przydaje się też do rozgniatania czosnku. Santoku, który łączy w sobie funkcje noża szefa kuchni i japońskiego noża do warzyw Nakiri, ma wysoko umieszczoną rękojeść, która zapobiega uderzaniu kłykciami o deskę.

Dane techniczne:
Ostrze - stal rdzewna Shirogami#2 okuty stalą nierdzewną SUS410
Rękojeść - drewno pakka
Twardość - 60-61 HRC
Długość całkowita - 25,5 cm
Długość ostrza - 14,0 cm
Szerokość klingi - 4,0 cm
Grubość klingi - ok. 1,2 mm
Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
Waga - ok. 151 g

Konserwacja.
Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są łatwiejsze w pielęgnacji w porównaniu do noży ze stali rdzewnej (węglowej). W składzie chemicznym, oprócz żelaza i węgla, występują również inne pierwiastki (np. Chrom), które są bardziej odporne na korozję i ścieranie. Należy jednak pamiętać, że żaden nóż nie jest w 100% nierdzewny, dlatego nie należy zupełnie ich zaniedbywać. Po skończonej czynności należy je umyć, a następnie wytrzeć do sucha. Przechowując noże ze stali nierdzewnej w bloku, należy pamiętać, aby wcześniej dokładnie je wysuszyć, ponieważ zamknięta konstrukcja bloku nie służy dobrej wentylacji noży. W najgorszym wypadku doprowadzi to do pojawienia się rdzy na ostrzu. Długo nieużywane noże kuchenne możemy nasmarować olejkiem kameliowym, dzięki czemu nasz nóż będzie zawsze w dobrej kondycji. Niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Środki chemiczne używane w zmywarkach mogą doprowadzić do przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeść bądź samą klingę. Wysoka temperatura może doprowadzić do rozhartowanie krawędzi tnącej, dlatego nie należy mieszkać gotujących się wyrobów kuchennych.

Specyfikacja stali.
Shirogami to jedna z japońskich stali rdzewnych, która jest legendą w środowisku ludzi intersujących się nożami. Doskonale czysta, węglowa stal pozwalająca na hartowanie nawet do 65 HRC. Bardzo łatwo osiągnąć na niej wypolerowaną krawędź tnącą, która zachowuje komfortową agresję cięcia. Stal węglowa jest wrażliwa na wilgoć, każdorazowo po skończonej pracy należy nóż umyć, wysuszyć a co jakiś czas oliwić ostrze. Zakonserwuje to powierzchnię stali, uchroni ją przed patynowaniem i rdzą. Shirogami to bezsprzecznie jedna z najlepszych stali wykorzystywanych w produkcji noży.
Skład stali: Węgiel: 1,05-1,15% Mangan: 0,20-0,30% Fosfor: 0,025% Krzem: 0,10-0,20% Siarka: 0,004%

Gwarancja.
Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu. Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że: narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane; stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach; Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.

Opinie o produkcie (0)

Inni kupili również
Nóż Santoku 16,5cm Kanetsune Shirogami#2/SS
Nóż Santoku 16,5cm Kanetsune Shirogami#2/SS

319,00 zł

Nóż Szefa kuchni 18cm Kanetsune Shirogami#2/SS
Nóż Szefa kuchni 18cm Kanetsune Shirogami#2/SS

319,00 zł

Obcinacz do paznokci 6,7 cm Kanetsune
Obcinacz do paznokci 6,7 cm Kanetsune

39,00 zł

szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium