Nóż Sujihiki żłobiony 27 cm Tamahagane SAN Black VG-5
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Tamahagane SAN Black VG-5 Nóż Sujihiki żłobiony 27 cm
Nóż kuchenny przeznaczony do porcjowania i plastrowania mięs, np. drobiu, pieczeni, szynki – po ugotowaniu lub upieczeniu produktu. Specjalistyczne, wydłużone ostrze, które jest znacznie węższe i cieńsze niż w zwykłych nożach, pozwala ciąć przez całą płaszczyznę dokładnie i płynnie, podczas gdy grubszy nóż często się klinuje i szarpie mięso. Dzięki żłobionemu ostrzu produkty łatwiej odchodzą od noża.
Dane techniczne:
Ostrze - rdzeń VG-5 okuty stalą nierdzewną SUS410
Rękojeść - czarna micarta
Twardość - 61 HRC +/- 1
Długość całkowita - 40,5 cm
Długość ostrza - 27,0 cm
Szerokość klingi - 4,0 cm
Grubość klingi - 1,8 mm
Sposób ostrzenia - szlif dwustronnysujihiki
Waga - ok. 202 g
Specyfikacja stali
Stal VG-5 to jedna z wielu opracowanych przez Takefu Special Steel co. Ltd wszechstronna stal nierdzewna, stosowana nie tylko w nożach, ale również przy produkcji sztućców za sprawą wysokiej odporności na korozje. Ilość węgla nie jest w niej największa, ale duża ilość chromu oraz domieszka molibdenu i wanadu pozwala hartować ją na wysokie wartości 60-62 HRC, pozostając przy tym odporną na wykruszenia.
Skład stali: Węgiel: 0.70 - 0.80 % Chrom: 13.00 - 15.00 % Molibden: 0.20 - 0.40 % Wanad: 0.10 - 0.20 % Nikiel: 0.00 - 0.25 % Miedź: 0.00 - 0.25 %