Producenci

Nóż do steków 12,5 cm San Brown VG-5

Wysyłka w: 1-3 dni
Cena: 399,00 zł

Cena regularna:

399.00
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Producent: Tamahagane
Kod produktu: SN-1123

Opis

Tamahagane San Brown VG-5 Nóż do steków 12,5 cm

Ząbkowany nóż do steków to niezastąpione narzędzie w każdej kuchni. Dzięki swojemu precyzyjnie ząbkowanemu ostrzu, idealnie nadaje się do krojenia soczystych steków oraz innych mięs. Ostrze łatwo przysuwa się przez twarde skórki i chrupiące skorupy, zapewniając gładkie i równe plastry bez rozrywania mięsa.

Dane techniczne:

Ostrze - rdzeń VG-5 okuty stalą nierdzewną SUS410
Rękojeść - brązowa pakka wood
Twardość - 61 HRC +/- 1
Długość całkowita - 23,6 cm
Długość ostrza - 12,5 cm
Szerokość klingi - 2,0 cm
Grubość klingi - 1,5 mm
Sposób ostrzenia - ostrze ząbkowane
Waga - ok. 82 g

Konserwacja

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są łatwiejsze w pielęgnacji w porównaniu do noży ze stali rdzewnej (węglowej). W składzie chemicznym, oprócz żelaza i węgla, występują również inne pierwiastki (Chrom i Wanad), które są bardziej odporne na korozję i ścieranie. Należy jednak pamiętać, że żaden nóż nie jest w 100% nierdzewny, dlatego nie należy zupełnie ich zaniedbywać.
Po skończonej czynności należy je umyć, a następnie wytrzeć do sucha. Przechowując noże ze stali nierdzewnej w bloku, należy pamiętać, aby wcześniej dokładnie je wysuszyć, ponieważ zamknięta konstrukcja bloku nie służy dobrej wentylacji noży. W najgorszym wypadku doprowadzi to do pojawienia się rdzy na ostrzu.
Długo nieużywane noże kuchenne możemy nasmarować olejkiem kameliowym, dzięki czemu nasz nóż będzie zawsze w dobrej kondycji.
Niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Środki chemiczne używane w zmywarkach mogą doprowadzić do przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeść bądź samą klingę. Wysoka temperatura może doprowadzić do rozhartowanie krawędzi tnącej, dlatego nie należy mieszkać gotujących się wyrobów kuchennych.

Specyfikacja stali

Stal VG-5 to jedna z wielu opracowanych przez Takefu Special Steel co. Ltd wszechstronna stal nierdzewna, stosowana nie tylko w nożach, ale również przy produkcji sztućców za sprawą wysokiej odporności na korozje. Ilość węgla nie jest w niej największa, ale duża ilość chromu oraz domieszka molibdenu i wanadu pozwala hartować ją na wysokie wartości 60-62 HRC, pozostając przy tym odporną na wykruszenia.

Skład stali:

Węgiel: 0.70 - 0.80 % 
Chrom: 13.00 - 15.00 %
Molibden: 0.20 - 0.40 %
Wanad: 0.10 - 0.20 %
Nikiel: 0.00 - 0.25 %
Miedź: 0.00 - 0.25 %

Bezpieczeństwo

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium