Producenci
Produkt dnia
Foremki do bajgli 6 szt.
Foremki do bajgli 6 szt.

102,00 zł

szt.

Nóż obozowy AUS-8 Enyou-Tou 12 cm

Wysyłka w: 1-3 dni
Cena: 1 299,00 zł 1299.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Nóż obozowy AUS-8 Enyou-Tou 12 cm Kanetsune

Średniej wielkości nóż obozowy, z dużym wycięciem pod palec. Wykonany ze stali nierdzewnej AUS-8. Rękojeść z okładzinami wykonanymi z kompozytu mahoniu. W zestawie znajduje się skórzana pochwa która pozwala bezpiecznie przenosić nóż na pasie.

Dane techniczne:

Ostrze - nierdzewna stal AUS-8
Rękojeść - drewno mahoń
Twardość - 58-59 HRC
Długość całkowita - 27,0 cm
Długość rękojeści - 12,5 cm
Długość ostrza - 12,0 cm
Szerokość klingi - 3,6 cm
Grubość klingi - 5,1 mm
Sposób ostrzenia - szlif dwustronny
Waga - ok.  371 g

Konserwacja

Wybierając nóż ze stali nierdzewnej, oczekujemy od noża, by jego konserwacja była jak najmniej wymagająca. Trzeba jednak pamiętać, że obecność węgla w każdej stali sprawia, że nie istnieje stal w 100% nierdzewna. Nawet jeżeli stal kategoryzowana jest jako nierdzewna lepiej dmuchać na zimne i wyrobić w sobie zdrowe nawyki. Przede wszystkim nie można zostawiać noża mokrego, należy go wysuszyć przed złożeniem. W przypadku okładek wykonanych ze stali musimy pamiętać, że należy zadbać nie tylko o ostrze. Unikajmy więc korzystania z noża mokrą, wilgotną ręką. Noże składane w naszej ofercie nie posiadają łożysk, co czyni je potencjalnie mniej awaryjnymi, jednak warto pamiętać, że posiadają one podkładki, które nie lubią zanieczyszczeń, dlatego nie kładźmy noża na ziemi, a przechowując go w kieszeni. Korzystajmy z klipa, aby nóż nie leżał na dnie kieszeni.

Specyfikacja stali

Stal AUS-8 to przykład bardzo dobrej jakości stali nierdzewnej. Wysoka zawartość chromu I stosunkowo niska zawartość węgla sprawiają, że twardość noży najczęściej znajduje się w przedziale 58-60 HRC, taka twardość zyskuje bardzo dużo na odporności na wykruszenia. Bardzo dobrze sprawdzi się w kuchni, nie będą jej straszne nawet najgroźniejsze reaktory takie jak cytrusy, cebula, które stal węglową zmieniłyby w kilka sekund. Wykorzystywana była również przez mistrza Ischiro Hattoriego, jednego z najbardziej uznanych   kowali.

Skład stali:

Węgiel: 0.7 - 0.75 %
Chrom: 13-14.5 %
Molibden: 0.1-0.3 %
Wanad: 0.10-0.26 %
Nikiel: 0.49 %
Mangan: 0.5 %
Krzem: 1 %
Fosfor: 0.04 %
Siarka: 0.03 %

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium