Patelnia BLUE CARBON 32 cm
Opis
Patelnia BLUE CARBON 32 cm De Buyer
Wykonana ze stali węglowej patelnia BLUE CARBON marki deBuyer jest idealna do smażenia, przyrumieniania, grillowania, opiekania mięsa, ryb, podsmażania warzyw. Patelnia nadaje się również do przyrządzania pysznych potraw na grillu. Jest idealna do podkreślania smaku potrawy dzięki tzw. reakcji Maillarda, podczas której dochodzi do karmelizacji naturalnych soków na powierzchni żywności, utrzymując jednocześnie jej miękkość w środku. Dzięki temu procesowi potrawy nabierają głębokiego aromatu i intensywnego smaku.
Patelnia jest trwała, wykonana z naturalnych i bezpiecznych dla zdrowia materiałów. Nie zawiera żadnych toksycznych dodatków uszlachetniających stal (posiada właściwości antyalergiczne). Ten rodzaj stali węglowej (stali niebieskiej), uzyskuje swoją nazwę ze specyficznego procesu obróbki cieplnej, który nadaje jej charakterystycznego, niebieskiego koloru. Ten proces polega na podgrzewaniu stali do wysokich temperatur, a następnie chłodzeniu jej w specjalny sposób. Hartowanie stali zapewnia tymczasową ochronę przed utlenianiem podczas przechowywania. Stal niebieska jest ceniona w kuchniach profesjonalnych ze względu na jej doskonałe właściwości przewodzenia ciepła oraz trwałość. Dno patelni o grubości 2 mm zostało starannie zaprojektowane, aby sprostać wysokim temperaturom. Ten rodzaj patelni znajduje dobre zastosowanie w przygotowaniu dań na grillu. Używając patelni na grillu, stosujesz ekologiczne rozwiązanie, ograniczając zużycie dodatkowych akcesoriów jak np. tacek aluminiowych. Powłoka tworząca się naturalnie podczas użytkowania nabiera z czasem coraz lepszych właściwości, co sprawia, że jakość tej patelni z biegiem lat rośnie, pozwalając na jej używanie przez lata.
Ergonomiczna rękojeść patelni wykonana jest ze stali. Uchwyt jest trwale spawany i jest gwarancją wygody i długotrwałości patelni.
Patelnia BLUE CARBON nadaje się do wszystkich źródeł ciepła, w tym kuchenek indukcyjnych (umiarkowana temperatura). Co więcej, można jej używać w piekarniku przez 10 min w temperaturze maks. 200°C (z wyjątkiem funkcji „grill”), daje to jeszcze więcej możliwości kulinarnych.
Właściwości BLUE CARBON:
- Stal węglowa niebieska - bez żadnych powłok (właściwości antyalergiczne).
- Z czasem użytkowania pokrywa się patyną, która naturalnie zapobiega przywieraniu potraw.
- Jest równie dobrym przewodnikiem ciepła, jak patelnia żeliwna, ale jest lżejsza i bardziej odporna na pęknięcia.
- Brak powłoki non-stick, mogącej wpływać na jakość zdrowia oraz jakość środowiska naturalnego.
- Nagrzewa się do bardzo wysokich temperatur, dzięki czemu uzyskasz chrupiące wykończenie potrawy.
- Rrozszerzona krawędź typu Lyonnaise, umożliwia łatwe zsuwanie się jedzenia do naczynia.
- Ergonomiczna, nitowana, nienagrzewająca się rękojeść wykonana jest ze stali.
Wskazówki użytkowania:
- Nie nagrzewaj pustej patelni, przed każdym użyciem rozgrzej ją z odrobiną tłuszczu.
- Przed pierwszym użyciem konieczne jest sezonowanie patelni (instrukcja poniżej).
- Przed przystąpieniem do sezonowania patelni, należy dokładnie ją umyć pod bieżącą, ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń i delikatnej gąbki
- Nie używaj funkcji booster. Można używać w piekarniku przez 10 min. w temperaturze maks. 200°C (z wyjątkiem funkcji „grill”).
Zasady pielęgnacji:
- Po każdym użyciu wyczyść bez stosowania detergentów (spłucz ciepłą wodą, osusz i lekko natłuść olejem).
- Przechowuj w suchym miejscu.
- Nie należy myć w zmywarce.
- Nadaje się do pracy na wszystkich rodzajach płyt grzewczych (w tym na indukcji w umiarkowanej temperaturze).
Jak sezonować patelnię?
KROK 1 Zalej patelnię cienką warstwą oleju.
KROK 2 Podgrzewaj olej aż do pojawienia się dymu, po czym ściągnij patelnię z ognia, wylej olej i wytrzyj patelnię papierowym ręcznikiem.
Patelnia nabierze ciemnego koloru, co oznacza, że wytworzyła się na niej warstwa węglowej patyny odpowiedzialnej za nieprzywieranie do patelni smażonych produktów.
Cechy produktu
- wykonana ze stali węglowej - stali niebieskiej nie zawiera żadnych toksycznych dodatków uszlachetniających stal (właściwości antyalergiczne)
- lekko niebieski kolor stali powstaje w wyniku jej hartowania - procesu obróbki cieplnej
- hartowanie stali zapewnia również tymczasową ochronę przed utlenianiem podczas przechowywania i transportu
- powłoka tworząca się naturalnie podczas użytkowania patelni nabiera z czasem coraz lepszych właściwości – patelnia może służyć latami
- szybko się nagrzewa, równomiernie rozprowadza ciepło
- korpus o grubości stali 2mm – zaprojektowany, aby sprostać wysokim temperaturom
- idealna do smażenia, przyrumieniania, grillowania, opiekania mięsa, ryb, podsmażania warzyw
- rozszerzona krawędź typu Lyonnaise, umożliwia łatwe zsuwanie się jedzenia do naczynia
- stalowy ergonomiczny uchwyt
- trwałe spawanie uchwytów patelni
- możliwość stosowania na grillu oraz wszystkich rodzajach płyt grzewczych, również na indukcji w umiarkowanej temperaturze
- możliwość stosowania w piekarniku przez 10 min. w temperaturze maks. 200°C (z wyjątkiem funkcji „grill”)
- nie stosuj funkcji booster
- nie należy myć w zmywarce
- przed pierwszym użyciem umyć naczynie w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń, spłukać obficie wodą i dokładnie osuszyć
- sezonowanie patelni przed pierwszym użyciem nadaje jej właściwości non-stick
- przechowuj w suchym miejscu - dla lepszej ochrony, lekko naoliw patelnię od wewnętrznej strony
- wyprodukowano we Francji
- średnica 32 cm
- wysokość 5,8 cm
- długość 54,9 cm