
Patelnia do naleśników MINERAL B ELEMENT
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Patelnia do naleśników MINERAL B ELEMENT 26 cm DE BUYER
Cechy produktu
- wykonana ze stali węglowej - nie zawiera żadnych toksycznych dodatków uszlachetniających stal (właściwości antyalergiczne)
- pokryta woskiem pszczelim - zabezpieczenia i chroni przed utlenianiem
- korpus o grubości stali 2,5 – 3 mm – odporny deformację, uderzeni i nagłe zmiany temperatury
- stalowy ergonomiczny uchwyt
- trwałe nitowanie uchwytów patelni
- możliwość stosowania na wszystkich rodzajach płyt grzewczych, również na indukcji
- możliwość stosowania w piekarniku przez 10 min. w temperaturze maks. 200°C (z wyjątkiem funkcji „grill”)
- nie należy nagrzewać patelni gdy jest pusta, nie stosuj funkcji booster
- niski brzeg patelni ułatwia obracanie naleśników
- idealna do naleśników, placków, blinów
- nie należy myć w zmywarce / myć ręcznie
- przed pierwszym użyciem umyć naczynie w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń, spłukać obficie wodą i dokładnie osuszyć
- sezonowanie patelni przed pierwszym użyciem nadaje jej właściwości non-stick
- wyprodukowano we Francji
Patelnia do naleśników MINERAL B marki DE BUYER to prawdziwy skarb kulinarny dla miłośników kuchni, którzy cenią sobie tradycyjne podejście do gotowania.
Wykonana ze stali węglowej, zabezpieczona naturalnym woskiem pszczelim, ta patelnia doskonale sprawdza się w smażeniu naleśników. Jest idealna do podkreślania smaku dzięki tzw. reakcji Maillarda, podczas której dochodzi do karmelizacji naturalnych soków na powierzchni żywności, utrzymując jednocześnie jej miękkość w środku. Dzięki temu procesowi potrawy nabierają głębokiego aromatu i intensywnego smaku.
Patelnia jest niezwykle trwała, wykonana z naturalnych i bezpiecznych dla zdrowia materiałów. Nie zawierają żadnych toksycznych dodatków uszlachetniających stal (właściwości antyalergiczne). Dzięki solidnemu, stalowemu korpusowi (2,5 – 3 mm) patelnia odporna jest na deformację, uderzenia i nagłe zmiany temperatury. Jakość tej patelni z biegiem czasu jedynie rośnie, co sprawia, że może być przekazywane z pokolenia na pokolenie.
Ergonomiczna rękojeść patelni wykonana jest ze stali. Uchwyt jest trwale nitowany. Trwałe nitowanie uchwytów to gwarancja wygody i długotrwałości patelni.
Naturalny wosk pszczeli zastosowany do zabezpieczenia naczynia chroni je przed utlenianiem. Należy pamiętać, aby przed pierwszym użyciem patelni dokładnie ją umyć pod bieżącą, ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń i delikatnej gąbki.
Patelnia do naleśników MINERAL B BOIS nadaje się do wszystkich źródeł ciepła, w tym kuchenek indukcyjnych. Co więcej, można jej używać w piekarniku przez 10 min w temperaturze maks. 200°C (z wyjątkiem funkcji „grill”).
Właściwości MINERAL B BOIS:
- Stal węglowa - bez żadnych powłok (właściwości antyalergiczne).
- Z czasem użytkowania pokrywa się patyną, która naturalnie zapobiega przywieraniu potraw.
- Jest równie dobrym przewodnikiem ciepła, jak patelnia żeliwna, ale bardziej odporna na pęknięcia.
- Brak powłoki non-stick, mogącej wpływać na jakość zdrowia oraz jakość środowiska naturalnego.
- Nagrzewa się do bardzo wysokich temperatur, dzięki czemu uzyskasz chrupiące wykończenie potrawy.
- Ergonomiczna, nienagrzewająca się rękojeść wykonana jest ze stali – nitowanie objęte dożywotnią gwarancją.
Wskazówki użytkowania:
- Nie nagrzewaj pustej patelni, przed każdym użyciem rozgrzej ją z odrobiną tłuszczu.
- Przed pierwszym użyciem konieczne jest sezonowanie patelni (instrukcja poniżej).
- Przed przystąpieniem do sezonowania patelni, należy dokładnie ją umyć pod bieżącą, ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń i delikatnej gąbki
- Nie używaj funkcji booster. Można używać w piekarniku przez 10 min. w temperaturze maks. 200°C (z wyjątkiem funkcji „grill”). Nie nagrzewać patelni gdy jest pusta - zwiększać temperaturę stopniowo.
Zasady pielęgnacji:
- Po każdym użyciu wyczyść bez stosowania detergentów (spłucz ciepłą wodą, osusz i lekko natłuść olejem).
- Przechowuj w suchym miejscu.
- Nie należy myć w zmywarce.
- Nadaje się do pracy na wszystkich rodzajach płyt grzewczych (w tym indukcji).
Jak sezonować patelnię?
KROK 1 Zalej patelnię cienką warstwą oleju.
KROK 2 Podgrzewaj olej aż do pojawienia się dymu, po czym ściągnij patelnię z ognia, wylej olej i wytrzyj patelnię papierowym ręcznikiem.
Patelnia nabierze ciemnego koloru, co oznacza, że wytworzyła się na niej warstwa węglowej patyny odpowiedzialnej za nieprzywieranie do patelni smażonych produktów.