Takeshi Saji Aogami Super Ręcznie kuty nóż Szefa 24
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Takeshi Saji Aogami Super Ręcznie kuty nóż kuchenny Szefa 24 cm
Najbardziej wszechstronny nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia, siekania, szatkowania i plastrowania rozmaitych produktów. Nóż szefa kuchni we wprawnych rękach poradzi sobie nawet z porcjowaniem drobiu, usuwaniem kości z mięsa czy filetowaniem ryb. Długość ostrza pozwala kroić większe płaszczyzny i gwarantuje pełną kontrolę nad nożem.
Dane techniczne:
Ostrze - rdzewna stal 3 warstwowa Aogami Super
Rękojeść - czarna micarta
Twardość - 65 HRC +/-1
Długość całkowita - 37,5 cm
Długość ostrza - 24,0 cm
Szerokość klingi - 5,0 cm
Grubość klingi - 2,4 mm
Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
Waga - ok. 272 g
Specyfikacja stali:
Stal Aogami Super to przedstawiciel rodziny aogami, który cechuje się największą odpornością na ścieranie oraz jako jedyny ma w składzie wanad, który m.in poprawia hartowność. Jest natomiast mniej odporny np. na naprężenia boczne, przy wyższych wartościach hartowania wymaga wysokich umiejętności przy używaniu. Charakteryzuje się doskonałym trzymaniem ostrości oraz świetnymi właściwościami tnącymi, nawet w przypadku polerowanej krawędzi tnącej. Jest doskonałym materiałem na noże i tasaki, pracuje w szerokim zakresie hartowania pomiędzy 63-65 HRC.
Skład stali: Węgiel: 1.40 – 1.50 % Chrom: 0.3 – 0.5 % Wolfram: 2 – 2.5 % Wanad: 0.3 – 0.5 % Mangan: 0.2 – 0.3 % Krzem: 0.1 – 0.2 % Fosfor: 0.025 % Siarka: 0.004 %