![](/libraries/images/1px.gif)
Tojiro Gai VG-10 Damascus Nóż Santoku 17 cm
Cena regularna:
towar niedostępny
![](/libraries/images/1px.gif)
Opis
Tojiro Gai VG-10 Damascus Nóż Santoku 17 cm
Japoński nóż o wszechstronnym zastosowaniu, przeznaczony głównie do mięsa, warzyw i ryb. Ponieważ posiada cienkie ostrze, znakomicie się też sprawdzi przy krojeniu chleba, plastrowaniu owoców czy siekaniu ziół. Duża klinga ułatwia przenoszenie pokrojonych produktów do salaterki lub na patelnię.
Dane techniczne:
Ostrze - stal 37 warstwowa rdzeń VG-10
Rękojeść - micarta
Twardość - 60 HRC +/- 1
Długość całkowita - 29,5 cm
Długość ostrza - 17,0 cm
Szerokość klingi - 4,5 cm
Grubość klingi - 1,9 mm
Waga - ok. 177 g
Specyfikacja stali:
VG10 została opracowana przez Takefu Special Steel, firmę założoną w 1954 roku i znaną z produkcji laminowanej stali stosowanej w wytwarzaniu noży. W swojej ofercie posiadają szereg stali „serii V”, takich jak V1, V2, V-Toku1, V-Toku2, V-Gin1 oraz serię „V Gold”, która obejmuje VG10. Przez bardzo restrykcyjną politykę eksportową praktycznie wszystkie noże (lub ich głownie) muszą być produkowane w Japonii. Taka zawartość chromu klasyfikuje tą stal jako nierdzewną, ale dodatki molibdenu, wanadu I kobaltu sprawiają że ma ponadprzeciętną agresję i pozwala hartować się nawet do 64 HRC, przy czym najczęściej zostaje na poziomie 60-61 HRC. Odporność VG-10 na rdzę i patynę sprawia że noże kuchenne z tej stali są jednymi z najpraktyczniejszych na start przygody z japońskimi nożami, doskonale też sprawdzą się jako prezent.
Skład stali: Węgiel: 1% Chrom: 15% Molibden: 2% Wanad: 0,2% Kobalt: 1,5%