Zestaw 5 noży kuchennych Global Ukon
Cena regularna:
1 599,00 zł
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Global Ukon Zestaw 5 noży kuchennych
Praktyczny zestaw noży Global stanowi znakomity fundament indywidualnej kolekcji kuchennej, świetnie wypełni każdą kuchnie zapewniając wszystkie potrzebne noże do codziennej pracy.
Global Ukon Nóż Szefa kuchni 20 cm
Nóż szefa kuchni to najbardziej uniwersalne narzędzie, jakie trafia do rąk kucharza. Można nim ciąć warzywa i owoce, kroić mięso, siekać zieleninę, porcjować kurczaka, a nawet kroić w plastry gorącą pieczeń. Szeroka klinga chroni palce przed uderzaniem o deskę do krojenia, a zaostrzony czubek ułatwia wykonywanie precyzyjnych zadań, jak oprawianie ryb czy krojenie cebuli w drobną kostkę.
Dane techniczne:
Ostrze – Stal nierdzewna CROMOVA 18
Rękojeść - stalowa wypełniona piaskiem
Twardość – 56-58 HRC
Długość całkowita – 34,5 cm
Długość ostrza – 20,0 cm
Szerokość klingi – 4,5 cm
Grubość klingi – 2,1 mm
Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
Waga – ok. 190 g
Global Ukon Nóż do pieczywa 22 cm
Długi japoński nóż z ząbkowanym ostrzem, którym można pokroić każdy rodzaj pieczywa, nie przyciskając go nadmiernie do deski. Cienka i ostro tnąca krawędź znakomicie poradzi sobie z twardą, chrupiącą skórką (np. bagietki), co pozwala otrzymać cieniutkie kromki i zachować przy tym kształt pieczywa.
Dane techniczne:
Ostrze – Stal nierdzewna CROMOVA 18
Rękojeść - stalowa wypełniona piaskiem
Twardość – 56-58 HRC
Długość całkowita – 35,5 cm
Długość ostrza – 22,0 cm
Szerokość klingi – 3,7 cm
Grubość klingi – 1,8 mm
Sposób ostrzenia - ostrze ząbkowane
Waga – ok. 171 g
Global Ukon Nóż do warzyw 14 cm
Nóż kuchenny przeznaczony do siekania i krojenia wszystkich rodzajów warzyw, bez konieczności nadmiernego przyciskania ostrza. Szeroka klinga pozwala uzyskać cienkie jak bibuła plastry i ułatwia przenoszenie składników do salaterki lub na patelnię. Pięta, czyli fragment ostrza znajdujący się najbliżej rękojeści, ma kształt kwadratu i służy do usuwania np. oczek z ziemniaków czy szypułek.
Dane techniczne:
Ostrze – Stal nierdzewna CROMOVA 18
Rękojeść - stalowa wypełniona piaskiem
Twardość – 56-58 HRC
Długość całkowita – 27,0 cm
Długość ostrza – 14,0 cm
Szerokość klingi – 4,0 cm
Grubość klingi – 2,1 mm
Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
Waga – ok. 135 g
Global Ukon Nóż do bułek 15 cm
Praktyczny nóż kuchenny z ząbkowaną krawędzią tnącą, którym można pokroić każdy rodzaj pieczywa, nie przyciskając go nadmiernie do deski. Cienkie ostrze gładko przecina nawet najtwardszą skórkę chleba, a szeroka klinga zwiększa przestrzeń między palcami a powierzchnią do krojenia. Oryginalny nóż do pieczywa marki Global może też służyć do krojenia i podawania kanapek, pomidorów, ananasów oraz innych owoców z twardą skórką.
Dane techniczne:
Ostrze – Stal nierdzewna CROMOVA 18
Rękojeść - stalowa wypełniona piaskiem
Twardość – 56-58 HRC
Długość całkowita – 26,0 cm
Długość ostrza – 15,0 cm
Szerokość klingi – 3,0 cm
Grubość klingi – 1,7 mm
Sposób ostrzenia - ostrze ząbkowane
Waga – ok. 99 g
Global Ukon Nóż do obierania 9 cm
Niewielki, poręczny nóż przeznaczony do obierania i krojenia owoców lub warzyw, a także do usuwania z nich pestek czy gniazd. Pełnowymiarowa rękojeść została specjalnie wyprofilowana – tak, aby uchwyt był jak najwygodniejszy. Dzięki ostremu czubkowi szybko i precyzyjnie wykroimy niechciane elementy, nie odczuwając przy tym znużenia.
Dane techniczne:
Ostrze – Stal nierdzewna CROMOVA 18
Rękojeść - stalowa wypełniona piaskiem
Twardość – 56-58 HRC
Długość całkowita – 19,0 cm
Długość ostrza – 9,0 cm
Szerokość klingi – 2,4 cm
Grubość klingi – 2,5 mm
Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
Waga – ok. 108 g
Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są łatwiejsze w pielęgnacji w porównaniu do noży ze stali rdzewnej (węglowej). W składzie chemicznym, oprócz żelaza i węgla, występują również inne pierwiastki (Chrom i Wanad), które są bardziej odporne na korozję i ścieranie. Należy jednak pamiętać, że żaden nóż nie jest w 100% nierdzewny, dlatego nie należy zupełnie ich zaniedbywać.
Po skończonej czynności należy je umyć, a następnie wytrzeć do sucha. Przechowując noże ze stali nierdzewnej w bloku, należy pamiętać, aby wcześniej dokładnie je wysuszyć, ponieważ zamknięta konstrukcja bloku nie służy dobrej wentylacji noży. W najgorszym wypadku doprowadzi to do pojawienia się rdzy na ostrzu. Długo nieużywane noże kuchenne możemy nasmarować olejkiem kameliowym, dzięki czemu nasz nóż będzie zawsze w dobrej kondycji. Niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Środki chemiczne używane w zmywarkach mogą doprowadzić do przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeść bądź samą klingę. Wysoka temperatura może doprowadzić do rozhartowanie krawędzi tnącej, dlatego nie należy mieszkać gotujących się wyrobów kuchennych.
Specyfikacja stali
Cromova 18 to stal ekskluzywna dla noży marki Global, opatentowana przez hutę Yoshikin. Bardzo wysoka zawartość chromu, klasyfikuje tą stal w kategorii nierdzewnych. Proces hartowania przebiega przez podgrzanie klingi do 1000 stopni Celsjusza a następnie ochłodzeniu do -80. W ten sposób uzyskuje się twardość na poziomie 56-58 HRC. To stal odpowiednia zarówno dla nowicjuszy jaki i profesjonalistów.
Skład stali: Węgiel: 0.75 – 1.05 Chrom: 17.30 Molibden: 1.12 Wolfram: 0.14 Wanad: 0.14 Nikiel: 0.18 Mangan: 0.40 Krzem: 0.48 Miedź: 0.0235 Fosfor: 0.026-0.040 Siarka: 0.004 – 0.035