Producenci
Produkt dnia
Foremki do bajgli 6 szt.
Foremki do bajgli 6 szt.

102,00 zł

szt.

Zestaw noży Santoku + uniwersalny Satake Nashiji Natural

Wysyłka w: 1-3 dni
Cena: 319,00 zł 319.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Producent: Satake Cutlery
Kod produktu: HG8143W

Opis

Zestaw 2 noży Japońskich w drewnianym prezentowym pudełku

Zestaw 2 noży kuchennych zapakowany w tradycyjne drewniane opakowanie idealnie nadaję się na prezent dla każdego miłośnika gotowania. Noże wykonane ze stali 420J2 hartowane do twardości 56 HRC, są idealne do środowiska domowego.

Satake Nashiji Natural Nóż kuchenny Santoku 17 cm

Ostrze - stal molibdenowo-wanadowa
Rękojeść - drewno magnolii pierścień z tworzywa
Twardość - 56-58 HRC
Długość całkowita - 30 cm
Długość ostrza - 17 cm
Szerokość klingi - 4,5 cm
Grubość klingi - ok. 1,8 mm
Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
Waga - ok. 90 g

Satake Nashiji Natural Nóż kuchenny uniwersalny 12 cm

Ostrze - stal molibdenowo-wanadowa
Rękojeść - drewno magnolii pierścień z tworzywa
Twardość - 56 HRC +/- 1
Długość całkowita - 23,5 cm
Długość ostrza - 12 cm
Szerokość klingi - 3 cm
Grubość klingi - ok. 2 mm
Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
Waga - ok. 52 g

Konserwacja

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są łatwiejsze w pielęgnacji w porównaniu do noży ze stali rdzewnej (węglowej). W składzie chemicznym, oprócz żelaza i węgla, występują również inne pierwiastki (Chrom i Wanad), które są bardziej odporne na korozję i ścieranie. Należy jednak pamiętać, że żaden nóż nie jest w 100% nierdzewny, dlatego nie należy zupełnie ich zaniedbywać.
Po skończonej czynności należy je umyć, a następnie wytrzeć do sucha. Przechowując noże ze stali nierdzewnej w bloku, należy pamiętać, aby wcześniej dokładnie je wysuszyć, ponieważ zamknięta konstrukcja bloku nie służy dobrej wentylacji noży. W najgorszym wypadku doprowadzi to do pojawienia się rdzy na ostrzu.
Długo nieużywane noże kuchenne możemy nasmarować olejkiem kameliowym, dzięki czemu nasz nóż będzie zawsze w dobrej kondycji.
Niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Środki chemiczne używane w zmywarkach mogą doprowadzić do przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeść bądź samą klingę. Wysoka temperatura może doprowadzić do rozhartowanie krawędzi tnącej, dlatego nie należy mieszkać gotujących się wyrobów kuchennych.

Specyfikacja stali

Stal molibdenowa-wanadowa to wysokiej jakości prosta stal nierdzewna, która cechuje się wytrzymałością, odpornością na zużycie i opornością na korozję. Jest bardzo łatwa w utrzymaniu. Nie wymaga specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych. Wystarczy dobrze ją umyć i dokładnie wysuszyć, a na pewno będzie długo nam służyć. Stal molibdenowa-wanadowa jest niezwykle prosta w ostrzeniu. Nie potrzebujemy żadnych specjalistycznych urządzeń, aby stale zachowywały swoją ostrość. Zwykle hartowana jest w granicach skali 56-58 HRC, co sprawia, że jest odporna na wykruszenia.

Skład stali:

Węgiel: 0,74%,
Chrom: 13,45%,
Molibden: 0,18%,
Wanad: 0,12%

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium